Πυρκαγιές και καύσωνες προκαλούν μεγάλες ζημιές στην Ελλάδα

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Οι πυρκαγιές και οι καύσωνες του καλοκαιριού «ταλαιπωρούν» διαχρονικά την Ελλάδα και προκαλούν οικονομικές απώλειες, αλλά και οδηγούν στο να χαθούν ανθρώπινες ζωές.

Αυτά τα στοιχεία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (European Environment Agency EEA), στην οποία επισημαίνεται ότι το κόστος για την οικονομία από τις καταστροφές εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών έφτασε τα 450 δισ. Ευρώ για την χρονική περίοδο 1980-2016 στην Γηραιά Ήπειρο.

Την μεγαλύτερη ζημιά έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες (περίπου 40%) και ακολουθούν οι καταιγίδες με 25%, η ξηρασία με περίπου 10% και οι καύσωνες με 5%.

Η ασφαλιστική κάλυψη δε για όλα αυτά τα καιρικά γεγονότα, που προκάλεσαν αυτές τις δυσθεώρητες οικονομικές απώλειες, ήταν μόλις της τάξης του 35%.

Εκτός από τις υλικές ζημιές υπάρχουν και οι ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες προκαλούνται ως επί το πλείστον από τα περιστατικά καύσωνα, τα οποία βιώνει και η χώρα μας.

Ζωές χάνονται και από τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και τις δασικές πυρκαγιές, στις οποίες επίσης η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η κλιματική αλλαγή θέτει πλέον νέα δεδομένα, καθώς αυξάνεται η συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η προσαρμογή των κρατών και των κοινωνιών στις καινούργιες κλιματολογικές συνθήκες κρίνεται απολύτως αναγκαία για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες.

Δέκα διαφορετικές φυσικές καταστροφές πλήττουν την Ευρώπη και είναι οι καύσωνες, οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες, οι ανεμοθύελλες, οι κατολισθήσεις, οι περίοδοι ξηρασίας, οι φωτιές, οι χιονοστιβάδες, το χαλάζι και οι καταιγίδες.

Όλα αυτά τα φαινόμενα έχουν πολλές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία και τα επιμέρους οικοσυστήματα, δημιουργώντας επιπρόσθετες παρενέργειες, όπως πχ η επιδείνωση της ποιότητας των εδαφών.

Η καινοτομία και η συνεργασία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο είναι τα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση των συχνά καταστροφικών συνεπειών των καιρικών φαινομένων, ενώ ενδεικτικά μπορούν να υλοποιηθούν ως αντίμετρα μεγάλης κλίμακας project όπως η διάνοιξη της κοίτης ποταμών, η πραγματοποίηση έργων στα δάση, προκειμένου να αποτραπεί η διάβρωση του εδάφους, καθώς και η κατασκευή πάρκων και υποδομών με νερό, που μπορούν να βοηθήσουν μεταξύ άλλων και στην «ψύξη» των πόλεων το καλοκαίρι.


Note: Total burned area per year based on recorded events.
Sources: Adapted from San-Miguel-Ayanz et al., 2013 and Schmuck et al., 2015.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση