Πώς γεννήθηκε η «Αμάλθεια» στον χώρο της ενέργειας

Μια συνεργασία μεγάλων προσδοκιών είναι γεγονός. Το νέο εταιρικό σχήμα μεταξύ ΔΕΗ Ανανεώσιμες (ΔΕΗΑΝ) και Attica Finance δημιουργεί μια δυναμική στον χώρο της ενέργειας. Είναι μια σύμπραξη που μπορεί να λειτουργήσει ως «γεννήτρια» για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και τον λιγνίτη, αλλά και ως ενισχυτικό για την τόνωση της οικονομίας.

Απεταξάμην το... πετρέλαιο

Στόχος της εταιρείας «Αμάλθεια», σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 49% και 51% η ΔΕΗΑΝ και η Attica Finance αντίστοιχα, είναι - σε αντιδιαστολή με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για ανεύρεση υδρογονανθράκων - η παροχή επενδυτικών υπηρεσιών ώστε να... απαλλαγούμε από το πετρέλαιο. Εστιάζει στην εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανίες (μεγάλες και μεσαίες), ενεργοβόρα κτίρια του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Πυρήνας της φιλοσοφίας της είναι το «pay as you save» (πλήρωσε όσο εξοικονομείς), ένα σλόγκαν που χρησιμοποιείται διεθνώς, ειδικά μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Οι παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες κ. Ηλίας Μοναχολιάς δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Για ένα κτίριο που σήμερα καταναλώνει 1.000 κιλοβατώρες τον μήνα και με τα έργα εξοικονόμησης πέσει στις 300 κιλοβατώρες, ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα έξοδα των έργων που έγιναν και του εξοπλισμού που τοποθετήθηκε σε μια περίοδο τριών έως επτά ετών. Και αυτό καταβάλλοντας, κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ένα ποσό που αντιστοιχεί σε εκείνο που θα έδινε αν κατανάλωνε περί τις 600 κιλοβατώρες. Αφού γίνει η απόσβεση του επενδυτικού κόστους, θα συνεχίσει πληρώνοντας μηνιαίως στον πάροχό του το ποσό που αντιστοιχεί στις 300 κιλοβατώρες».

Ηδη η εταιρεία έχει διερευνήσει το ενδιαφέρον πολλών εταιρειών και την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες προσφορές σε πελάτες. «Μιλάμε με τη ΔΕΘ - HELEXPO για ένα σχετικό έργο. Η σκέψη είναι να εγκαταστήσουμε σε ένα οικόπεδο - το οποίο θα ενοικιάσει ή θα αγοράσει η εταιρεία - φωτοβολταϊκά πλαίσια για την παραγωγή "καθαρής" ενέργειας, η οποία θα αντιστοιχηθεί με τα "ρολόγια" μέτρησης ηλεκτρικής κατανάλωσης που έχει η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μοναχολιάς. Η σύμβαση ενεργειακού συμψηφισμού με τον προμηθευτή ρεύματος έχει διάρκεια 25 χρόνια.

Παρά τον σφιχτό κορβανά, εξαιτίας της δημοσιονομικής στενότητας, η «Αμάλθεια» βρήκε τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε έργα εξοικονόμησης, όταν οι ιδιώτες και οι δημόσιοι φορείς αδυνατούν. «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τραπεζικά ιδρύματα για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού προϊόντος για έργα εξοικονόμησης ενέργειας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (στενό και ευρύτερο). Το συγκεκριμένο προϊόν σχεδιάζεται να είναι ευκολόχρηστο για τον πελάτη, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Ετσι ένα μέρος του ρίσκου του δανεισμού θα το παίρνουμε εμείς και ένα μέρος η τράπεζα» αναφέρει ο κ. Μοναχολιάς.

Αντίστοιχο χρηματοδοτικό εργαλείο υπάρχει ήδη στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (συγχρηματοδοτούμενο και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) αλλά μπορούν να το χρησιμοποιήσουν μόνο οι ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Η νεοσυσταθείσα εταιρεία της ΔΕΗΑΝ (100% θυγατρική της ΔΕΗ) και της Attica Finance (από την οικογένεια της Attica Bank), σε συνεργασία με το Ταμείο θα έχει πλέον τη δυνατότητα να επιδοτεί έργα και για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου ή για υποδομές του Δημοσίου (π.χ. λιμάνια, νοσοκομεία κ.λπ.).

Ενδιαφέρον από επενδυτές

Οπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗΑΝ, «γίνονται συνομιλίες και υπάρχει ενδιαφέρον» από ομάδες επενδυτών και ειδικότερα από venture capital funds (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών), τα οποία συνήθως επενδύουν σε καινοτόμες startup εταιρείες. Επίσης, θετικά ήταν και τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές. «Ηδη βρέθηκε ένας που μπορεί να δίνει πίστωση έως και επτά έτη» τονίζει ο κ. Μοναχολιάς.
Τα έργα εξοικονόμησης σε εταιρείες, βιομηχανίες και στο Δημόσιο θα αφορούν παρεμβάσεις στον φωτισμό και θα έχουν επίκεντρο την αυτοπαραγωγή (net metering). Αυτοπαραγωγή θα προωθείται και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Στόχος της νέας εταιρείας είναι να εγκαταστήσει περισσότερα από 50 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών (στο πλαίσιο του net metering), εντός της επόμενης διετίας.

Αντίστοιχα προγράμματα ετοιμάζει και η ΔΕΗ για τους πελάτες της - τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές επιχειρήσεις. Αλλωστε, όλοι οι προμηθευτές ενέργειας έχουν συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να πιάσουν στον τομέα της εξοικονόμησης στην τελική χρήση και, σε περίπτωση που δεν αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, απειλούνται με υψηλά πρόστιμα.

Κέρδη για τους αγρότες

Πολλαπλά κερδισμένοι αναμένεται ότι θα είναι οι αγρότες, καθώς, σε συνδυασμό με άλλες δράσεις και με προγράμματα ΕΣΠΑ, θα μπορούν να ωφεληθούν χωρίς να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ.

Με άλλα λόγια, η «Αμάλθεια», σύμφωνα με τον κ. Μοναχολιά, θα καλύπτει την «ίδια συμμετοχή» όταν, για παράδειγμα, ένας παραγωγός υπαχθεί σε δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020) για εξοικονόμηση ενέργειας, η οποία καλύπτει μόνο ένα ποσοστό της εγκατάστασης ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) σε μια αγροτική εκμετάλλευση. 'Η όταν ένας αγρότης ή συνεταιρισμός ή ομάδες παραγωγών προχωρούν σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (όταν δηλαδή συμψηφίζεται η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με εκείνη που καταναλώνεται σε κτίρια του αυτοπαραγωγού, τα οποία δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο). Βάσει υπουργικής απόφασης, που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο, μπορούν να επιδοτηθούν κατά 70% (και οι μεμονωμένοι αγρότες κατά 50%). Το υπόλοιπο ποσό θα μπορεί να καλύπτεται από την «Αμάλθεια».

Το κόστος της ενέργειας (χρήση πετρελαίου για τα αγροτικά εργαλεία και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τις αρδεύσεις) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής γεωργίας. Στις φυτικές εκμεταλλεύσεις μάλιστα φτάνει περίπου το 60% του συνολικού κόστους παραγωγής. Και με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο ουσιαστικά να εξισώνεται με εκείνον που ισχύει για τους υπόλοιπους ιδιώτες και επαγγελματίες, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που έρχονται αντιμέτωποι με αποκοπές ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική εκμετάλλευση.

Τα βήματα για την εξοικονόμηση

Με τον Ν. 4342/2015 η ελληνική κυβέρνηση ενσωμάτωσε την οδηγία 27/2012 για την ενεργειακή αποδοτικότητα, αφού είχαν προηγηθεί παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δύο αποτυχημένες προσπάθειες από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η οδηγία προβλέπει για τη χώρα την υποχρέωση ετήσιας ανακαίνισης του 3% των ιδιόκτητων κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης με επιφάνεια πάνω από 250 τ.μ. από 1ης Ιανουαρίου 2014. Ομως, έλλειψη χρημάτων... στάση εμπορίου.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί ο ορισμός του κτιρίου σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης (nZEB - nearly zero - energy buildings).

Οπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το τελικό κείμενο αναμένεται να σταλεί στην Κομισιόν προς το τέλος του έτους ώστε τον Φεβρουάριο του 2018 να εκδοθεί ο νέος nZEB - ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Η ευρωπαϊκή οδηγία απαιτεί όλα τα νέα κτίρια στην ΕΕ μετά το 2020 να έχουν σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας.

Πάντως, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, εκδόθηκε τον περασμένο Ιούλιο η υπουργική απόφαση με την αναθεώρηση του παλιού ΚΕΝΑΚ, καθώς ήταν προαπαιτούμενο για την έναρξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Κατ' Οίκον ΙΙ», στο οποίο αναμένεται να υπαχθούν περί τις 40.000 κατοικίες.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση