Πώς τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία

Όσοι τρέφονται τακτικώς με κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά ενδεχομένως να ακολουθούν με αυτό τον τρόπο μια πιο υγιεινή διατροφή από όσους τρώνε φρέσκα, αλλά πολύ σπάνια, συμπεραίνουν ερευνητές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αναλύοντας τις διατροφικές συνήθειες 42.000 Αμερικανών, ανάμεσα τους και παιδιά, κατά την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας (2001 - 2010).

Στην έρευνα αυτή οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες, ανάλογα με το τι κατανάλωναν. Η μία κατανάλωνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, η άλλη κονσερβοποιημένα προϊόντα, από φρούτα μέχρι και θαλασσινά και η τελευταία είχε αποκλείσει τα οπωροκηπευτικά από το μενού της.

Μερικά από τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως όσοι ενήλικες κατανάλωναν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά είχαν κατά μέσο όρο βαθμολογία ποιοτικής διατροφής, 49% σε κλίμακα από 0 έως 100.

Συνολικά, οι άνθρωποι που λάμβαναν κονσερβοποιημένα τρόφιμα μέσα στη μέρα, έτειναν να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων θρεπτικών συστατικών, καθώς και περισσότερες θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε online στο περιοδικό της Ακαδημιακής Διατροφής και Διαιτολογίας.

«Με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, μπορεί κανείς να αφαιρέσει από τη καθημερινή του διατροφή, προϊόντα χαμηλής θρεπτικής αξίας», επισήμανε η καθηγήτρια Μάρτζορι Φρίντμαν, του Πανεπιστημίου «San Jose State» στην Καλιφόρνια.

«Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι όσοι καταναλώνουν κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά - πιθανότατα σε συνδυασμό με άλλα είδη φρούτων και λαχανικών - να έχουν υψηλότερη πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών ουσιών και να κάνουν μία πιο ποιοτική διατροφή», συμπλήρωσε η ίδια, μιλώντας στο «Reuters Health».

Από τη συγκεκριμένη μελέτη προέκυψε πως τα παιδιά και οι ενήλικες που έτρωγαν κονσερβοποιημένα λαχανικά και φρούτα είχαν ισορροπημένα επίπεδα πίεσης και ζαχάρου στη διατροφή τους.

Η μελέτη δεν έχει σκοπό να αποδείξει πως τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πιο υγιεινά από τα φρέσκα, αλλά να διαπιστωθεί εάν μπορεί να τα προτιμήσει κάποιος που δεν τρώει καθόλου τα παραπάνω ή, εάν είναι δυνατόν, να ενταχθούν -χωρίς ανησυχίες- σε μία ήδη ισορροπημένη διατροφή.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση