«ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ» ΤΟ ΒΟΥΒΑΛΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

του Γιώργου Δαμιανίδη

Τα βλέμματα και το ενδιαφέρον του κόσμου από όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο, συγκεντρώνει η ευρύτερη περιοχή της Κερκίνης, του νομού Σερρών.

Από τις πλέον γνωστές και τουριστικές περιοχές, με «αιχμή του δόρατος» την πανέμορφη λίμνη της Κερκίνης. Γύρω της έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες επιχειρήσεις. «Σήμα κατατεθέν», όμως, αποτελεί το βουβάλι και τα προϊόντα που παράγονται απ’ αυτό.

Χαρακτηριστικό είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνικών βουβαλιών, βρίσκεται στη συγκεκριμένη περιοχή. Η ανάπτυξη του βουβαλιού έχει γίνει περιμετρικά της λίμνης. Από τους πιο παλιούς βουβαλοτρόφους της περιοχής, είναι ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης από τη Λιβαδιά Σερρών, ένα από τα χωριά, που βρίσκονται περιμετρικά της λίμνης.

Εδώ και 13 χρόνια ασχολείται με το βουβάλι. Όπως εξηγεί στο Greenagenda.gr, ήταν καπνοπαραγωγός και υλοτόμος. Διαπίστωνε, όμως, πως και οι δύο αυτοί επαγγελματικοί κλάδοι, όδευαν προς το… τέλος τους. Έτσι, λοιπόν, αναζήτησε άλλη ενασχόληση. Και τη βρήκε στο βουβάλι.

Η ανάπτυξη του βουβαλιού, είχε ήδη να κάνει τα πρώτα της «δειλά βήματα» και ο κ. Ανδρεάδης το 2002 πήρε τη μεγάλη απόφαση, να ξεκινήσει τη δική του φάρμα. Σήμερα, έχει περίπου 250 ζώα.

«Το βουβάλι θέλει ηρεμία. Είναι ζώο που δεν χρειάζεται να το αγριεύεις, ένα παραπάνω όταν πας να το αρμέξεις», τονίζει στο Greenagenda.gr ο κ. Ανδρεάδης.

Τα οφέλη του βουβαλιού είναι πολλά, τόσο στο κρέας, όσο και στο γάλα. Έχει πολλές πρωτεΐνες, χαμηλή χοληστερόλη και πολλά στοιχεία που ωφελούν τον άνθρωπο.

Η οικογένεια Ανδρεάδη έχει αναπτύξει τις επαγγελματικές δραστηριότητές της, γύρω από το βουβάλι. Μάλιστα η κόρη του κ. Ανδρεάδη, διαθέτει βιοτεχνία, που παράγει παραδοσιακά ζυμαρικά, στα Πορρόια.

Η ποιότητα για την οικογένεια Ανδρεάδη είναι το «άλφα και το ωμέγα», όπως δηλώνει ο ίδιος χαρακτηριστικά:
«Επενδύσαμε στην ποιότητα. Είναι ένα ακριβό προϊόν, ομολογουμένως, που ο καταναλωτής δυσκολεύεται να το… πλησιάσει».

Το κρέας το διαθέτει στα τοπικά κρεοπωλεία της περιοχής, αλλά και το υπόλοιπο του γάλακτος σε τοπικά ζαχαροπλαστεία, όπου φτιάχνεται το μοναδικό σε γεύση καζάν ντιπί με βουβαλίσιο γάλα.

Η φάρμα του κ. Ανδρεάδη δέχεται επισκέψεις σε καθημερινή βάση, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει επισκέπτης που θα έρθει στην περιοχή και δεν θα έρθει να δει τα βουβάλια. Έχουν έρθει από την Αγγλία, την Γερμανία, την Ολλανδία, ακόμη και από την Κίνα», υπογραμμίζει ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, ο οποίος όμως δεν κάνει καμία προσπάθεια, να κρύψει την ανησυχία του και το παράπονό του, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Ελλάδα «η κτηνοτροφία πεθαίνει» και αναφέρεται στα πλείστα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση