Στα «χαρτιά» η αξιοποίηση της γεωθερμίας

Στο επίπεδο της διαπίστωσης των ευκαιριών έχει απομείνει η εκμετάλλευση της γεωθερμίας στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να χάνεται μία πολύτιμη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές με πλούσιο δυναμικό επικρατούν και έντονες επιφυλάξεις για την εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, αλλά και εχθρική στάση απέναντι στις ενεργειακές επιχειρήσεις, που επιχειρούν να φέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη αξιοποίησής της.

Έτσι, η εγκατεστημένη ηλεκτροπαραγωγική ισχύς από γεωθερμία στη χώρα μας είναι μηδενική, όταν γειτονικά κράτη όπως η Τουρκία έχουν καταφέρει να πλασαριστεί στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως.

Συνολικά, στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχει συνολικά ένα γεωθερμικό δυναμικό της τάξεως των 1.000 MW περίπου στην παραγωγή ηλεκτρισμού (στην υψηλή ενθαλπία και σε θερμοκρασίες άνω των 100 βαθμών Κελσίου) και τουλάχιστον 2.000 MW παραγωγή θερμικής ενέργειας (στην χαμηλή ενθαλπία και σε θερμοκρασίες κάτω των 100 βαθμών).

Οι περιοχές με το πλουσιότερο δυναμικό για ηλεκτροπαραγωγή εκτιμάται ότι είναι οι Μήλος, Σαντορίνη, Νίσυρος και Κως (340 MWe), Χίος, Λέσβος και Σαμοθράκη (120 MWe), Δέλτα Νέστου και Αλεξανδρούπολη (200 MWe), καθώς και άλλα 340 MWe διάσπαρτα στη χώρα.

Η εκτίμηση για 2.000 θερμικά MW (MWth) είναι αρκετά συντηρητική, καθώς στις περιπτώσεις που έχουμε πεδία για παράδειγμα με γεωθερμικό ρευστό 150 βαθμών, υπολογίζεται ότι σε κάθε 1 MW ηλεκτρικής ισχύος μπορούν να παραχθούν ως άλλα 10, περίπου, MWth. Αυτό σημαίνει ότι από το δυναμικό των 1.000 MWe υπάρχει πρόσθετη δυνατότητα παραγωγής πολλαπλάσιων θερμικών MW.

Η ορθολογική αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να προσφέρει αρκετές ευκαιρίες όχι μόνο στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αλλά και στις τοπικές κοινωνίες, ξεπερνώντας τις απογοητευτικές εμπειρίες του παρελθόντος. Σημειώνεται ότι στις μεγαλύτερες μονάδες (άνω των 100 MW) το σταθμισμένο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει ως και στα 3 σεντς του ευρώ/KWh και ανταγωνίζονται ευθέως τις λιγνιτικές ή τις μονάδες φυσικού αερίου. Επιπλέον, προσφέρουν φορτίο βάσης (με συνεχή λειτουργία και πάνω από 8.000 ώρες/έτος, ενώ έχουν καταγραφεί περιπτώσεις με 25.000 ώρες συνεχούς λειτουργίας), χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον όπως γίνεται ακόμα και με τις πιο σύγχρονες μονάδες καύσης ορυκτών καυσίμων.

Ευκαιρίες προκύπτουν και για την τοπική αυτοδιοίκηση, όπου βεβαίως υπάρχει οικονομική δυνατότητα και ευνοϊκό πλαίσιο.

Ο πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της γεωθερμίας στη χώρα, Δήμος Αλεξανδρούπολης, προσπαθεί αυτή την περίοδο να προωθήσει ειδική ρύθμιση ώστε να κατασκευάσει μια πιλοτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της τάξεως των 2 MW περίπου.

Εάν και το συγκεκριμένο αίτημα θεωρείται μάλλον απίθανο να εγκριθεί από το ΥΠΕΝ, στην περίπτωση που αυτό τελικά επιτευχθεί, θα ανοίξει ο δρόμος για αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις σε άλλα 10 περίπου γεωθερμικά πεδία σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση