Ο «Ανακύκλωπας» αναλαμβάνει αποστολή διάδοσης της ανακύκλωσης

Ένας καλοκάγαθος γίγαντας, ο «Ανακύκλωπας», μπαίνει από σήμερα στη ζωή των Θεσσαλονικέων με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης το 2016 αλλά και ο τρόπος που γίνεται στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ήδη από χθες ο Ανακύκλωπας δίνει τις οδηγίες του μέσω ενός τηλεοπτικού σποτ στον ηθοποιό Δημήτρη Σταρόβα και την αθλήτρια Εύα Κατωπόδη, ενώ έχει πάρει το μάθημά του και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

«Είναι ένα πρώτο δείγμα της προσπάθειας για να αλλάξουμε την καθαριότητα στην πόλη και τη νοοτροπία των συμπολιτών μας», τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου ο κ. Μπουτάρης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πάρει κανένας χρήματα για να συμμετάσχει στο σποτ. «Θα ήθελα εγώ να πάρω 1 εκατ. δολ», είπε αστιευόμενος.

Επανέλαβε, δε, ότι «για να έχουμε σοβαρή ανακύκλωση και καθαριότητα και να μην είμαστε βρωμιάρηδες, πρέπει να συμμετέχουμε». «Η συμμετοχή δεν επιβάλεται μόνο με αυστηρές ποινές, οι οποίες θα έρθουν γι΄ αυτούς που δε συμμορφώνονται», ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τα ποσοστά της ανακύκλωσης, τα οποία καταγράφουν τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2011 η ανακύκλωση ήταν στο 0% και αυξήθηκε το 2012 στο 10,5%, το 2013 στο 11,3% και το 2014 στο 12,5%.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, πρόβλημα καταγράφεται στα χαρτοκιβώτια, για τα οποία όμως αναμένεται να δοθούν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης δύο ηλεκτρονίκητα οχήματα τα οποία θα οργώνουν το εμπορικό κέντρο για τη συλλογή τους. Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και τα νέα τιμολόγια του ΦΟΣΔΑ από την 1/1/2017 και τα οποία θα αυξηθούν από τα 22 ευρώ στα 35 ευρώ τον τόνο. «Πρέπει να μειώσουμε το ποσό των απορριμμάτων που πάει για ταφή γιατι διαφορετικά θα αυξήσουμε τα τέλη και δε θέλουμε. Όσο λιγότερο σκουπίδι παράγουμε, τόσο καλύτερα θα πάνε τα δημοτικά τέλη» σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε ακόμη στα πρώτα αποτελέσματα των προσπαθειών της Διοίκησης στον τομέα της ανακύκλωσης, τα ποσοστά της οποίας χαρακτήρισε ενθαρρυντικά, υπογραμμίζοντας ότι ενώ το 2011 ήταν ουσιαστικά μηδενικά, το 2012 ανήλθαν σε 10,5%, το 2013 σε 11,3 % και το 2014 στο 12,5%, αποδεικνύοντας ότι οι δημότες συμμετείχαν αποφασιστικά. Ο Γιάννης Μπουτάρης μίλησε ακόμη για το σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την επανάχρηση και την κομποστοποίηση. Όπως εξήγησε, στόχος είναι τα υλικά που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, όπως ρούχα, υποδήματα ή έπιπλα, να αξιοποιούνται ώστε από τη μια να μειωθεί ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων και από την άλλη να ανοίξει η δευτερογενής αγορά των μεταχειρισμένων με έμφαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα. «Πρέπει όλοι οι πολίτες να πάρουν μέρος σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες» τόνισε ο Δήμαρχος και συνέχισε παρουσιάζοντας την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιηθεί το γυαλί ως δομικό υλικό για κατασκευαστικούς σκοπούς, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και κόστους.

Ακόμη, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, σύμφωνα με τη νέα τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ, από το 2017, ένας τόνος απορριμμάτων θα χρεώνεται στα 35 ευρώ αντί για τα 22 ευρώ, που ισχύει σήμερα, γεγονός που σημαίνει ότι τα απορρίμματα πρέπει να μειωθούν σημαντικά για να μην χρειαστεί να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Τέλος, ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Σίνδου με τρένο, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 800.000 ευρώ ετησίως.

 

Για το αποτέλεσμα της τετράχρονης διαδρομής και το φιλόδοξο στόχο που έχει θέσει η Διοίκηση του Δήμου σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων έκανε λόγο ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς, τονίζοντας ότι πολλοί εκπρόσωποι εταιρειών που ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και για την προμήθεια νέων κάδων, έχουν δηλώσει εντυπωσιασμένοι με τα θεαματικά αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο Δήμο Θεσσαλονίκης. «Στόχος μας είναι μέσα στο 2016 να αυξήσουμε το ποσοστό ανακύκλωσης από το 12,5 % που βρίσκεται σήμερα, στο 20%» ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, τονίζοντας ότι παράλληλα δίνεται προτεραιότητα και στη συλλογή χαρτοσυσκευασιών, η οποία θα βελτιωθεί αισθητά με τα δύο μικρά ηλεκτρικά οχήματα που θα παραχωρηθούν από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης στο Δήμο. Σε σχέση με τη διαφημιστική καμπάνια που ξεκινάει με τη μασκότ του «Ανακύκλωπα» ο Θανάσης Παππάς διευκρίνισε ότι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να εντατικοποιηθεί το πρόγραμμα ενημέρωσης, αφού εκτός από την προβολή του σποτ θα μοιραστούν και επικαιροποιημένα φυλλάδια σε όλα τα σπίτια και θα εμπλουτιστεί το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης που υλοποιείται στα σχολεία.

Εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, επισήμανε τη σημαντική δουλειά που κάνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια και τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα που σημειώνονται, αφού, όπως εκτίμησε είναι ένας από τους λίγους Δήμους στους οποίους η πορεία της ανακύκλωσης είναι αυξητική. «Εμείς δεν θα μπορούσαμε παρά να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια επικεντρώνοντας σε τρία κυρίως σημεία: Στην ευρεία χρησιμοποίηση του κώδωνα γυαλιού, στο πιλοτικό πρόγραμμα για το χαρτί με τη δωρεά των δύο ηλεκτρικών οχημάτων που ολοκληρώνεται και στην εντατικοποίηση της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στα σχολεία του Δήμου» κατέληξε ο ίδιος.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος, αναφέρθηκε στη σύλληψη της ιδέας και στην παραγωγή του σποτ, που έγινε με τη συμβολή των εργαζομένων της Δημοτικής Τηλεόρασης και στην έκδοση των ενημερωτικών φυλλαδίων. «Αυτή η κοινή καμπάνια έχει στόχο τόσο την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης, όσο και τον ορθό τρόπο με τον οποίο θα γίνεται, ώστε να εδραιωθεί η συνείδηση στις νέες ηλικίες και στα παιδιά και να μεγαλώσουν σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον.

Με ΚοινΣΕΠ η επαναχρησιμοποίηση ογκωδών και ενδυμάτων

Σε συζητήσεις βρίσκεται ο δήμος Θεσσαλονίκης το τελευταίο διάστημα για την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων και τη συνεργασία με ΚοινΣΕΠ.

Όπως είπε, κατά τη συνέντευξη, ο κ. Μπουτάρης «ο δήμος θέλει να κάνει μόδα την δευτερογενή αγορά, δηλαδή των μεταχειρισμένων ρούχων, κ.α.». Παράλληλα, επανέλαβε για την προσπάθειά που γίνεται για τη δημιουργία μονάδας κομποστοποίησης σε συνεργασία με το δήμο Θέρμς. Στόχος για το 2016 είναι τα ανακυκλώσιμα να πηγαίνουν με τρένο στο κέντρο διαλογής στη Σίνδο που μπορεί να αποδώσει κέρδος 800.000 ευρώ το χρόνο.

Αναφερόμενος στην επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις στο δήμος από ιδιώτες για την ανακύκλωση ρούχων και παπουτσιών, μέσω ειδικών κάδων που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Ωστόσο, υπάρχει η σκέψη και ο ίδιος ο δήμος να συμπράξει με κάποια ΚοινΣΕΠ, πάνω σε αυτό το αντικείμενο.
Σύμφωνα με τον κ. Παππά έχει κατατεθεί πρόταση και από το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» για την επαναχρησιμοποίηση επίπλων. Συγκεκριμένα, από το πρόγραμμα προτάθηκε στο δήμο να διατεθεί κάποιος χώρος για να στηθεί εκεί το ξυλουργείο, στο οποίο θα γίνονται οι μεταποιήσεις των επίπλων που θα πήγαιναν στα σκουπίδια. Στη συνέχεια, εξετάζεται το ενδεχόμενο να διατεθεί στα άτομα του προγράμματος κάποια κατάστημα από το δήμο στο Καπάνι στο οποίο θα πωλούνται τα συγκεκριμένα έπιπλα.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση