ΣΤΗΝ... ΑΓΧΟΝΗ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

του Γιώργου Δαμιανίδη

Με… τρόμο περιμένουν το νέο έτος, αγρότες και κτηνοτρόφοι. Η αντίστροφη μέτρηση, όχι μόνο για την έλευση του νέου χρόνου, αλλά και για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, έχει ξεκινήσει.

Στο επίκεντρο αυτού θα βρεθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι, και παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση προσπάθησε πολύ να το «τρενάρει», τελικά η… ώρα της κρίσης θα φτάσει τις πρώτες ημέρες του 2016.

Η ραγδαία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και κτηνοτρόφων θα είναι μία από τις παραμέτρους που θα προβλέπονται. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του γνωστού εργατολόγου- οικονομολόγου Γιάννη Σωπασή στο Greenagenda.gr. Ο ίδιος περιέγραψε με τα «μελανότερα χρώματα» όχι μόνο τη σημερινή κατάσταση, αλλά και αυτή που θα έρθει με το νέο νομοσχέδιο.

Όπως δήλωσε στο Greenagenda.gr ο κ. Σωπασής, σήμερα η υψηλότερη κλίμακα ασφαλιστικών εισφορών του ΟΓΑ, κυμαίνεται περίπου στα χίλια ευρώ σε ετήσια βάση.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως από τη νέα χρονιά, από 1/1/2016, είτε μονομερώς είτε μεταβατικά, αγρότες και κτηνοτρόφοι θα δουν τις εισφορές τους να διπλασιάζονται. «Αυτό θα έχει σαν συνέπεια, απ’ ότι τουλάχιστον με έχει ενημερώσει ο ΟΓΑ, να συρρέουν καθημερινά εκατοντάδες αγρότες, ιδιαίτερα όταν ασφαλίζονται στην ίδια οικογένεια και οι δύο, δηλαδή και ο άντρας και η γυναίκα, και να προσπαθούν να σταματήσει ο ένας από τους δύο, γιατί δεν αντέχουν να πληρώνουν και τις σημερινές εισφορές, που φτάνουν στα δύο χιλιάρικα όταν είναι ασφαλισμένοι και οι δύο. Για το 2016 ενδεχόμενα να φτάσουν και στα τρία και σταδιακά τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο για μια οικογένεια, ιδιαίτερα της υπαίθρου,» επεσήμανε ο κ. Γ. Σωπασής.

Ο γνωστός εργατολόγος αναφέρθηκε και σε μία αδικία που υφίστανται οι αγρότες και η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα πρέπει να αποκατασταθεί.

Ο υποψήφιος συνταξιούχος αγρότης, για να πάρει σύνταξη δεν μπορεί να οφείλει περισσότερα από 3.950 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει. Ότι αν κάποιος χρωστάει 15.000 ευρώ για παράδειγμα, θα πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ, διαφορετικά δεν μπορεί να πάρει σύνταξη.

«Αυτό θα πρέπει και η πολιτεία να το δει. Όπως ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αν οφείλουν μέχρι 20.000 ευρώ, μπορούν να τα ρυθμίσουν. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στους αγρότες. Είναι ενήμεροι γι’ αυτό, θα πρέπει να το διεκδικήσουν, γιατί δεν μπορεί να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά,» υπογράμμισε ο κ. Σωπασής.

Σε ενιαίο ταμείο ο ΟΓΑ;

Παράλληλα, γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν θα πρέπει ο ΟΓΑ να παραμείνει ανεξάρτητο ταμείο ή αν θα ενταχθεί σε ενοποιημένο ταμείο.

Η άποψη του κ. Σωπασή είναι ξεκάθαρη:

«Θα είναι μεγάλο λάθος να ενταχθεί ο ΟΓΑ σε ενιαίο ταμείο. Οι αγρότες έχουν ιδιαιτερότητες κι έτσι θα πρέπει να τους αντιμετωπίσει η πολιτεία. Αυτό, όμως, που βλέπουμε να γίνεται στο τέλος, είναι να αφήσουν τον κλάδο σύνταξης σε ενοποιημένο ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών και να μείνει μόνο ο κλάδος παροχών στον ΟΓΑ».

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση