Στο «μικροσκόπιο» του Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας το ν/σ για τις Natura

Στο δικό τους «μικροσκόπιο» βάζουν τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας το νέο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους Φορείς Διαχείρισης, εξετάζοντας ενδελεχώς τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά που προκύπτουν για το μέλλον τους.

Όπως γράφει ο Ανεξάρτητος Τύπος της Ηπείρου, από τη μια ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, διαπιστώνει πως με το Σχέδιο Νόμου αντιμετωπίζονται προβλήματα που εκκρεμούσαν για χρόνια, ωστόσο από την άλλη επικρατεί προβληματισμός γιατί υπάρχουν προτάσεις με ασάφειες που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη, είναι το δίπτυχο των αντιδράσεων και της «υποδοχής» του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τους Φορείς Διαχείρισης.

Η επέκταση των ορίων των Φορέων έτσι ώστε να περιλαμβάνουν πλέον το 70% των περιοχών Natura στα διοικητικά τους όρια, έχοντας και τη σχετική αρμοδιότητα ήταν μία από τις προτάσεις που θεωρούνταν αναμενόμενες και επιβεβλημένες σε μεγάλο βαθμό.

Δεν αντιμετωπίζονται όμως κομβικής σημασίας ζητήματα λειτουργίας των Φορέων όπως είναι η ένταξή τους στο νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα και φυσικά η οριστική επίλυση – τακτοποίηση του προβλήματος με τους 350 εργαζόμενους.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Φορέα Παμβώτιδας, Πέτρος Τσουμάνης, σημείωσε αρχικά πως είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πλέον υπάρχει σε διαδικασία διαβούλευσης ένα Σχέδιο Νόμου για το οποίο υπήρχε αναμονή ετών.

Ο Φορέας της Παμβώτιδας και η σύνθεση του Δ.Σ. παραμένει ως έχει σήμερα με παράταση ενός ακόμη έτους, ώστε να προκύψει εντός του 2018 η νέα σύνθεση της διοίκησης.

Ο κ. Τσουμάνης όμως τόνισε πως θα πρέπει στη διαδικασία της διαβούλευσης να αντικατασταθεί η πρόβλεψη που μεταβιβάζει την αρμοδιότητα για το ανατολικό τμήμα του Μιτσικελίου από τον Φορέα Παμβώτιδας στον Φορέα Βίκου – Αώου.

«Θεωρούμε ότι αυτό έγινε εκ παραδρομής και θα διορθωθεί. Δεν μπορεί να ισχύει, αφού υπάρχουν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες με τις οποίες συστάθηκαν οι Φορείς Διαχείρισης, με συγκεκριμένα όρια τα οποία δεν μπορούν να αλλάξουν.

Υπάρχουν εξάλλου υπουργικές αποφάσεις και αναμένονται Προεδρικά Διατάγματα που επίσης δεν μπορούν να αναφέρονται σε άλλες περιοχές και άλλα όρια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το ζήτημα των εργαζομένων ο κ. Τσουμάνης έκανε λόγο για ασάφειες που προβλέπονται με το Σχέδιο Νόμου, σημειώνοντας πως το συντομότερο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα των εργαζομένων, με δεδομένη αφενός την εμπειρία τους και αφετέρου τη μη δυνατότητα των Φορέων να προχωρήσουν σε νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του Φορέα επισήμανε την επιτακτική αναγκαιότητα άμεσης έναρξης υλοποίησης από τους φορείς του νέου επιχειρησιακού προγράμματος, στο οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις και μελέτες προς έγκριση.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση