Στόχος η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας

του Δημήτρη Διαμαντίδη

Η εναρμόνιση της Ελλάδας με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες για τη μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας θα βρεθεί στο επίκεντρο του 4ου σχετικού Φόρουμ Διαβούλευσης, που διοργανώνει στις 23 Ιουνίου η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Το Φόρουμ, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), γίνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου LIFE DEBAG «Ολοκληρωμένη Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Μείωση της Πλαστικής Σακούλας στο Θαλάσσιο Περιβάλλον».

Το έργο LIFE DEBAG υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Πάτρας (συντονιστής έργου), την ΟΕΑ, το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και την TERRA NOVA.

Το LIFE DEBAG υλοποιείται με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποσκοπεί στη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Κατά τη διάρκεια του έργου υλοποιείται μια ευρεία εκστρατεία ενημέρωσης με άξονα το τεράστιο οικολογικό αποτύπωμα των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, φαινόμενο για το οποίο, παρά τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει λάβει την τελευταία δεκαετία, η γνώση των πολιτών εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελλειμματική.

Παρότι η διάχυση και τα αποτελέσματα του έργου αναμένεται να έχουν θετικό αντίκτυπο σε εθνικό επίπεδο, βασικός πιλότος εφαρμογής των δράσεών του αποτελεί το νησί της Σύρου.

Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν:

  • Ενημέρωση σχετικά με τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας.
  • Εκπαιδευτικές ομιλίες και εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά.
  • Επιμορφωτικά σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς.
  • Στρογγυλά τραπέζια: ενημέρωση/συζήτηση με εμπλεκόμενους φορείς (αρμόδιους δημόσιους φορείς, τοπικές επιχειρήσεις, καταστήματα, κ.λπ.).
  • Καμπάνια αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας σε συνεργασία με επιχειρήσεις της Σύρου, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις του έργου, στις οποίες θα διανεμηθούν πάνινες σακούλες, με απώτερο στόχο την προώθησή τους στο αγοραστικό κοινό, τη βαθμιαία υιοθέτησή τους για τη συσκευασία και μεταφορά των αγορών του και κατά συνέπεια τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας.
  • Workshop ανοιχτά στο κοινό με τη συμμετοχή διεθνών επιστημόνων σχετικών με τα θαλάσσια απορρίμματα.
Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση