Τέσσερα μέτρα για τη διάσωση της Κορώνειας - Ξεμπλοκάρει η συντήρηση των έργων

του Νίκου Αβουκάτου

Στην απόφαση άμεσης λήψης μιας σειράς μέτρων κατέληξε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο, στη Θεσσαλονίκη, για την ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα η λίμνη Κορώνεια.

Μετά από περίπου δύο ώρες συζήτησης, οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στα παρακάτω μέτρα:

  • Πρώτον, συγκροτείται άμεσα μόνιμη επιτροπή για την υποβολή προτάσεων ταχύτατης εκτέλεσης, τη διαχείριση και τη συνεχή παρακολούθηση της λίμνης Κορώνεια. Με το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Αραβώση, η επιτροπή θα αναλάβει να εξετάσει νέες αλλά και παλαιότερες προτάσεις που αφορούν τη συντήρηση υφισταμένων έργων αλλά και την υλοποίηση συμπληρωματικών έργων ή δράσεων που θα κριθεί ότι θα απαιτηθούν. Η μόνιμη επιτροπή θα αποτελείται μεταξύ άλλων από εκπροσώπους του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, τον Δήμο Λαγκαδά, τον Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής, το ΑΠΘ-Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υδροτόπων και όποιον άλλον φορέα κριθεί απαραίτητος.
  • Δεύτερον, θα διερευνηθεί η δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης της συντήρησης των υφιστάμενων έργων καθώς και των τυχόν απαιτουμένων νέων έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Πράσινο Ταμείο ή από άλλο πρόσφορο χρηματοδοτικό μέσο.
  • Τρίτον, η επιτροπή θα δρομολογήσει ως πρώτη προτεραιότητα την εφαρμογή προγράμματος Γεωργίας μειωμένων εισροών στην περιοχή για εξοικονόμηση νερού, τρόπων εναλλακτικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από λιπάσματα και φυτοφάρμακα.
  • Τέταρτον, θα δοθεί προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και υλοποίηση των απαιτουμένων έργων βιολογικού καθαρισμού σε χωριά και οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή της λίμνης Κορώνεια.

Όπως εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η Επιτροπή αυτή θα συσταθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, και θα απαρτίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς. Η Επιτροπή θα συντονίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Δεν πολιτικό θέμα, δεν είναι κομματικό, και πρέπει όλοι να βρούμε λύση», σημείωσε ο κ. Αραβώσης.

Όσον αφορά τα έργα που προέβλεπε το master plan, ο κ. Αραβωσης σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα και, εφόσον απαιτηθεί, θα γίνουν επιπλέον ενέργειες.

«Άμεσα πρέπει να αποκαταστήσουμε όποια ζημιά έχει γίνει καθώς υπάρχει η παρακολούθηση της υπόθεσης αποκατάστασης της λίμνης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ξεκαθάρισε ο κ. Αραβώσης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας δήλωσε: «Ήταν μια καλή σύσκεψη. Το ουσιαστικό που ζητήσαμε ήταν να βρεθούν οι πόροι για τη συντήρηση των έργων. Συμφωνήσαμε και εμείς στη σύσταση της μόνιμης ομάδας παρακολούθησης και ότι πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν και νέα έργα για την προστασία του οικοσυστήματος.

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σύσκεψης ο υφυπουργός Εσωτερικών(αρμόδιος για ζητήματα Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου έκανε λόγο για σοβαρό κίνδυνο αφανισμού της λίμνης.

«Στη σημερινή σύσκεψη πρόκειται να λάβουμε μέτρα. Είναι αναγκαίος ο καλύτερος συντονισμός όλων και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων αλλά και η δέσμευση για την εφαρμογή τους για την ανατροπή αυτής της δύσκολης κατάστασης», ανέφερε ο κ. Καράογλου.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο, πέραν των κυρίων Καράογλου και Αραβώση, συμμετείχαν ο Προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ κ. Νίκος Μαμαλούγκας, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Δ. Ιωάννης Σάββας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας Δρ. Χαρίκλεια Μιχαλοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Γιάντσης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαγκαδά αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Περιβάλλοντος κ. Μιχάλης Τζανής, ο Αντιπρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής κ. Θεόδωρος Τζιαμπάζης, ο Συντονιστής του Φορέα Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής κ. Ηλίας Τεκίδης, η Υπεύθυνη Παρακολούθησης του Φορέα Διαχείρισης Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής κα. Αθηνά Πατσιά, η υπεύθυνη του τομέα "Βιοποικιλότητας και προστατευόμενες περιοχές" ΕΚΒΥ και συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων των λιμνών κα. Βασιλική Τσιαούση και η επιστημονική υπεύθυνη του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος κα. Μαρία Γιώρτσου.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση