Τα κτήρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας στο επίκεντρο εκδήλωσης του «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS»

Η προοπτική δημιουργίας κτηρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, αλλά και η ανάδειξη των πολλαπλών ωφελειών που προκύπτουν από τη στροφή σε τέτοιου είδους κατασκευές (Nearly Zero Energy Buildings - NZEB), με αφορμή τη συνολική αποτίμηση του Ευρωπαϊκού Έργου Step-2-Sport αναδείχθηκαν μέσω εκδήλωσης του δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Με δεδομένο τον καταλυτικό ρόλο των κτηρίων στην παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας, αφού το 40% της άμεσης και έμμεσης κατανάλωσης ενέργειας αφορά στην κατασκευή και λειτουργία τους, ειδικοί σε θέματα ενεργειακής αποδοτικότητας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, παρουσίασαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές που οφείλουν να αξιοποιηθούν μέσα από τη στροφή σε ΝΖΕΒ.

Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός, κ. Τάσος Κρομμύδας, αναφερόμενος στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ τόνισε, ότι αυτό έχει ενισχυθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, μέσα από σειρά νομοθετημάτων, όπως είναι η Οδηγία ΑΠΕ (2009/28), η Αναθεωρημένη Οδηγία για την Ενεργειακή Συμπεριφορά των Κτιρίων (2010/31) και η Οδηγία για την Εξοικονόμηση Ενέργειας (2012/27). Τα εν λόγω κείμενα συναποτελούν ένα πακέτο πολιτικών για σημαντικές και μακροπρόθεσμες βελτιώσεις, λαμβάνοντας παράλληλα υπ’ όψιν την αναγκαιότητα εναρμονισμένης μεθοδολογίας για την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων και λειτουργίας αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών μηχανισμών συμμόρφωσης, όπως είπε.

Απ’ την πλευρά της, η κ. Θεώνη Καρλέση, φυσικός περιβάλλοντος, από την ομάδα μελετών κτηριακού περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασε το ευρωπαϊκό έργο HERB: «Holistic energy-efficient retrofitting of residential buildings» - Ολιστική ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κτιρίων κατοικίας, κάνοντας εκτενή αναφορά στις μεθοδολογίες, τις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν.

Οι εκπρόσωποι των φορέων υλοποίησης του έργου STEP-2-SPORT στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η κ. Λουκία Καλαϊτζή από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και ο κ. Νάσος Πετσόπουλος από τη SPEED Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ αναφέρθηκαν διεξοδικά στους στόχους, τις δράσεις και τα αποτελέσματα από την 3ετή υλοποίηση του έργου, ενώ η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Ν. Σμύρνης για την εποπτεία περιβαλλοντικών προγραμμάτων & αειφόρου ανάπτυξης, κ. Νόρα Γαλανοπούλου παρουσίασε τις επικείμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν προγραμματιστεί για το δημοτικό κολυμβητήριο της Νέας Σμύρνης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση