Την πάταξη των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων ζήτησε ο ΠΣΕ

Την πάταξη των φαινομένων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ).

«Ποσοστό άνω του 30% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, έχει άμεση σύνδεση με την αγροτική παραγωγή, ενώ 30 από τα 100 κορυφαία εξαγόμενα προϊόντα της χώρας προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα. Στόχος λοιπόν, μίας εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής, θα πρέπει να είναι ο συντονισμός δράσεων ενίσχυσης του κρίσιμου μεγέθους παραγωγής γύρω από παραδοσιακά, αλλά και νέα προϊόντα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας».

Αυτό επισημάνθηκε και από τις δύο πλευρές, στη συνάντηση που είχε το προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκο Μπόλαρη.

Σύμφωνα με το προεδρείο του ΠΣΕ, που εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο ΔΣ Χριστίνα Σακελλαρίδη, τις αντιπροέδρους Αλεξάνδρα Χαζάπη – Πίττα και Μαρίνα Γιαβρόγλου, τον οικονομικό επόπτη Γεώργιο Γερεντέ, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. Αντώνη Χαχλάκη: «τα αγροτικά προϊόντα πέτυχαν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις το 2015 και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, με έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ. Για το λόγο αυτό, η ταύτιση απόψεων με τον υπουργό για την ανάγκη συντονισμού δράσεων ουσιαστικής υποστήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας γύρω από την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, κυρίως στην βάση ενίσχυσης συνεργιών και clusters, με την αξιοποίηση κρίσιμων εργαλείων, όπως το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτελούν τη βάση των μεταρρυθμίσεων για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας συνολικά».

Από την πλευρά του ο Μάρκος Μπόλαρης, ευχαρίστησε τον ΠΣΕ για το υπόμνημα προτάσεων που υπέβαλλε στο υπουργείο, σημειώνοντας ότι «η στόχευση του ΥΠΑΑΤ προβλέπει την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, σε συνδυασμό με την προάσπιση της ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, την εδραίωση της πιστοποίησης και την ενίσχυση των δράσεων προώθησης – προβολής στο εξωτερικό». Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, «διέξοδο στη σημερινή κατάσταση αποτελεί το δίπτυχο Παραγωγή και Εξαγωγές».

Απαντώντας στις προτάσεις του ΠΣΕ για πάταξη των φαινομένων «ελληνοποιήσεων» αγροτικών προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε «ακόμη και η χρήση του όρου «ελληνοποιήσεις» αθωώνει τις προσπάθειες εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού από επιτήδειους εντός κι εκτός του συνόρων. Στόχος μίας ευνομούμενης πολιτείας θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική λειτουργία ενός ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα προστατεύει παραγωγούς, καταναλωτές, εμπόρους και εξαγωγείς από τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού».

Οι αγροτικές εξαγωγές

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η συνολική αξία των αγροτοδιατροφικών προϊόντων που εξήχθησαν από την Ελλάδα, άγγιξε τα 5,2 δισ. ευρώ, έναντι 4,6 δισ. ευρώ το 2014. Η αύξηση προήλθε κατά κύριο λόγο μεν από το ελαιόλαδο (αύξηση 124,4%), ωστόσο, όλοι οι επιμέρους κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά.

Σε επίπεδο συνολικής αξίας ελληνικών εξαγωγών, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα αποσπούν μερίδιο 20,4%, έναντι 17,2% το 2014, ενώ αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, το μερίδιό τους αγγίζει πλέον το 30%.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση