Το Ελ Νίνιο τελείωσε, αλλά έρχεται το Λα Νίνια

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο που ξέσπασε πέρυσι με ιδιαίτερη ένταση στον Ειρηνικό έχει πλέον τελειώσει, και δεν αποκλείεται να δώσει τη θέση του στο αντίθετό του, το φαινόμενο Λα Νίνια.

«Ατμοσφαιρικοί δείκτες που αντιστοιχούσαν σε ισχυρά μοτίβα του Ελ Νίνιο στις αρχές του 2016 επανήλθαν σε σχεδόν κανονικές τιμές τον Ιούνιο και τον Ιούλιο» ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας του ΟΗΕ.

Το Ελ Νίνιο και το Λα Νίνια είναι οι αντίθετες φάσεις μιας ταλάντωσης που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση της ατμόσφαιρας και του ωκεανού στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού, και έχουν σε γενικές γραμμές αντίθετες επιδράσεις στον καιρό διαφορετικών περιοχών του κόσμου.

Στη διάρκεια του Ελ Νίνιο η θερμοκρασία στον ανατολικό τροπικό Ειρηνικό είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, κάτι που τείνει να οδηγεί σε καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική ακτή της Νοτίου Αμερικής και ξηρασία σε άλλες περιοχές όπως η Αυστραλία και η Νοτιοανατολική Ασία.

Το τελευταίο Ελ Νίνιο έπαιξε εξάλλου ρόλο στο ρεκόρ ζέστης που καταγράφηκε σε παγκόσμιο επίπεδο το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΗΕ, περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν από το φαινόμενο, το οποίο προκάλεσε ξηρασίες και άλλες σοβαρές ζημιές σε 13 χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Κεντρικής και Νοτίου Αφρικής και του Ειρηνικού.

Πρωτοφανείς καταστροφές λόγω ανόδου της θερμοκρασίας υπέστη και ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος έξω από τις βόρειες ακτές της Αυστραλίας.

Με την πιθανή άφιξη του Λα Νίνια, η κατάσταση θα αντιστραφεί. «Ένα φαινόμενο Λα Νίνια ενδέχεται να εξελιχθεί το τρίτο τρίμηνο του έτους, πιθανότατα όμως θα είναι ασθενές» ανακοίνωσε ο WMO.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση