Το περιβαλλον γιορτάζει στην παραλία της Θεσσαλονικης

 

 

 


 

Πρασινο καλεσμα  απο το ΥΠΕΚΑ  σε  ολη την Ελλαδα.Αυθαίρετο κτίσμα   θα στήσουν οι Οικολογοι Πρασινοι  απέναντι   απο τη Βουλη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τα Εθνικά Πάρκα της Κεντρικής Μακεδονίας γιορτάζουν φέτος μαζί την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να δώσουν το μήνυμα για την προστασία τόσο του αστικού όσο και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί, στο χώρο  δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι Φορείς Διαχείρισης των Εθνικών Πάρκων Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, Λίμνης Κερκίνης και Εθνικού Δρυμού Ολύμπου θα βρίσκονται εκεί από τις 11:00 για να υποδεχτούν μεγάλους και μικρούς φίλους που θα θελήσουν να ενημερωθούν για τους φυσικούς θησαυρούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια.

Μαζί τους θα είναι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ, τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βερτίσκου, Κορδελιού, Ελασσόνας και Ανατολικού Ολύμπου και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

 

 

Επιπλέον, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ θα παρουσιάζει από τις 11:00 το πρωί και ανά μία ώρα εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μοιράζονται βιολογικά προϊόντα σε όλους τους επισκέπτες.

Green Party

Στις 7 το απόγευμα θα είναι η στιγμή του Green Party 2011, ενός νέου οικολογικού θεσμού που δημιουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα βραβεύσει τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις που κατατέθηκαν στο διαδικτυακό διαγωνισμό μέσω της ιστοσελίδας www.greenparty2011.gr.

 

ΥΠΕΚΑ : Καθαρίζουμε δάση, παραλίες, πόλεις

 

Εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, Κυριακή 5 Ιουνίου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θέτει υπό την αιγίδα του δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μουσεία, βιβλιοπωλεία και κέντρα πολιτισμού ανοίγουν τις πόρτες τους και υποδέχονται μικρούς και μεγάλους για να τους ξεναγήσουν σε 30 διαφορετικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Αναγνώσεις βιβλίου, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικά παιχνίδια και προγράμματα, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, βιωματικά εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, επικεντρώνονται στην προστασία του περιβάλλοντος, ώστε παιδιά και ενήλικες να ενισχύσουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση, μέσα από πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους.

 

Περιφέρειες,δημοι  και  φορείς, προγραμματίζουν, περισσότερες από εκατό  δράσεις καθαρισμού παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου.

Μεταξύ άλλων,  θα πραγματοποιηθεί καθαρισμός στις παραλίες του Δήμου και στην Λίμνη Βόλβη στον Νομό Θεσσαλονίκης, καθαρισμός και αποψίλωση αλσών, περιαστικών δασών και χώρων πολιτισμού στα όρια της πόλης του Ρέθυμνου, καθαρισμός στην παραλία Αλυκές στη Μύλο, καθαρισμός στις παραλίες Αμμόγλωσσα, Ακτή Σκανδάρη και Λάμπη στην Κω, καθαρισμός της παραλίας Καλάμια στην Κόρινθο, καθαρισμός του Πλατανόδασους Μεξιατών στο Δήμο Λαμιέων, καθαρισμός του πάρκου του Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στην πόλη της Κοζάνης με συμμετοχή των μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κοζάνης, καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους, το δασάκι και τις παιδικές χαρές στο Δήμο Ορεστίδος, καθαρισμός της πόλης των Ιωαννίνων και της παραλίμνιας περιοχής, καθαρισμός και δενδροφύτευση σε δημόσια αναδασωτέα έκταση στην περιοχή Κανάκια της Λίμνης Πλαστήρα του Δήμου Μουζακίου, καθαρισμός της παραλίας ΕΟΤ έως το Κρυονέρι στη Ζάκυνθο, καθαρισμός του Υμηττού στην περιοχή πίσω από το Δημόκριτο, καθαρισμός στην περιοχή Μετόχι της Πάρνηθας, καθαρισμός στη Λ. Σχιστού και στους δασικούς δρόμους που ανεβαίνουν στο Όρος Αιγάλεω, παρόδιος καθαρισμός της Λ. Αθηνών (μέχρι και 10 μ μέσα) από το ύψος του ΨΝΑ και προς την κατεύθυνση της Κορίνθου, καθαρισμός της παραθαλάσσιας περιοχής του Σχινιά, καθαρισμός στο Άλσος Συγγρού, καθαρισμός και αποψίλωση του Πάρκου Τρίτση στη θέση Πύργος Βασσιλίσης, καθαρισμός των σημάτων του ΚΟΚ και των σημάτων στις στάσεις των μέσων του ΟΑΣΑ στην Καλλιθέα, απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων από την Περιφέρεια Αττικής, αντικατάσταση φωτισμού στην οδό Κεραμικού από το Δήμο Αθηναίων.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων, όπως μπροστά από το Λευκό Πύργο μικροί και μεγάλοι θα μπορούν από το πρωί να ενημερώνονται για τους φυσικούς θησαυρούς της Κεντρικής Μακεδονίας, να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια, να ενημερωθούν για δράσεις ανακύκλωσης και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το απόγευμα θα ακολουθήσει το Green Party 2011, ενός νέου οικολογικού θεσμού που δημιουργεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Θα πραγματοποιηθούν 36 εικαστικές παρεμβάσεις στην πρόσοψη του κτηρίου της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στο πρώην Στρατόπεδο Παπαλουκά στις Σέρρες.

Συνολικά ο αριθμός των δράσεων ανά περιφέρεια είναι ο ακόλουθος:

 • Ανατολική Μακεδονία & Θράκη: 4
 • Αττική: 40
 • Βόρειο Αιγαίο: 6
 • Δυτική Ελλάδα: 7
 • Δυτική Μακεδονία: 10
 • Ήπειρος: 2
 • Θεσσαλία: 10
 • Ιόνια Νησιά: 2
 • Κεντρική Μακεδονία: 8
 • Κρήτη: 4
 • Νότιο Αιγαίο: 7
 • Πελοπόννησος: 4
 • Στερεά Ελλάδα: 3

Υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, και με την υποστήριξη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού & Τουρισμού, αναδεικνύουμε όλες τις δράσεις στην ιστοσελίδα http://cleanday.ypeka.gr

Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, Κυριακή 5 Ιουνίου, ενώνουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας - ομάδες πολιτών, οικογένειες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δήμοι, περιφέρειες- στέλνουμε ένα μήνυμα δράσης για το περιβάλλον.

 • δείτε τι συμβαίνει στην περιοχή σας
 • ανεβάστε τις δράσεις σας
 • διαδώστε την πρωτοβουλία σας και
 • μάθετε πως μπορείτε κι εσείς να γίνετε μέρος της γιορτής.

 

Κ.Μητσοτάκης  Η περιβαλλοντική οικονομία μπορεί να δώσει διέξοδο  στην ύφεση

 

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

 

Η προστασία του περιβάλλοντος, εκτός από ηθική μας υποχρέωση στις επόμενες γενιές, αποτελεί και μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα. Ειδικά σήμερα, που το κρίσιμο ζητούμενο είναι ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα παράγει πλούτο και θα δημιουργήσει θέσεις απασχόλησης, το περιβάλλον προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Παραδοσιακές παραγωγικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, η γεωργία και η παραγωγή ενέργειας, εξαρτώνται από τους φυσικούς μας πόρους, ενώ πολλοί κλάδοι της νέας περιβαλλοντικής οικονομίας σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εξοικονόμηση ενέργειας και η διαχείριση απορριμμάτων, σε συνδυασμό με την έρευνα και την καινοτομία, μπορούν να δώσουν διέξοδο στην ύφεση που βιώνουμε σήμερα.

 

Στις δύσκολες ώρες που διανύουμε, η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η άσκηση αποτελεσματικής περιβαλλοντικής πολιτικής με αναπτυξιακό προσανατολισμό δεν γίνεται με εύκολα λόγια. Γίνεται με οικονομικά και περιβαλλοντικά τεκμηριωμένες προτεραιότητες και έργα. Ενδεικτικό της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής είναι ότι για το 2010 η απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων για το περιβάλλον έφτασε στο πενιχρό 3,1%.

Η κυβέρνηση, παρά τις εξαγγελίες της, δεν έχει να επιδείξει ουσιαστική πρόοδο στην περιβαλλοντική της πολιτική και ειδικότερα στη σύνδεσή της με την αειφόρο ανάπτυξη. Οι καθυστερήσεις, η ασυνεννοησία και η έλλειψη στρατηγικού στόχου χαρακτηρίζουν και την περιβαλλοντική της πολιτική. Συγκεκριμένα:

1ον: Η ανυπαρξία υπεύθυνης πολιτικής στους τομείς της διαχείρισης των υδάτων και των απορριμμάτων κινδυνεύει, εκτός των άλλων, να μας οδηγήσει σε καταδίκες και βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

2ον: Η δασική πολιτική παραμένει μια αόριστη άσκηση επί χάρτου με το μοντέλο δασοπροστασίας να συνεχίζει να πάσχει από τις γνωστές παθογένειες με αποτέλεσμα, για άλλη μια φορά φέτος, τα δάση μας να παραμένουν ανοχύρωτα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

3ον: Στο μείζον ζήτημα της χωροταξίας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την προσέλκυση επενδύσεων, επικρατεί απόλυτη ακινησία με κυριότερα παραδείγματα τα ειδικά χωροταξικά για τον τουρισμό και τον παράκτιο χώρο που ακόμα αναζητούνται.

4ον: Η προστασία της βιοποικιλότητας έχει πέσει, κι αυτή, θύμα των εσωκομματικών και ενδοκυβερνητικών αντεγκλήσεων και της αδυναμίας της κυβέρνησης να εφαρμόσει πρακτικές πολιτικές με αποτέλεσμα να έχουμε στη χώρα μας πάρκα στα χαρτιά.

5ον: Η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος ειδικά στις μεγάλες πόλεις και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του αρμόδιου Υπουργείου, παραμένουν, μέχρι σήμερα, χωρίς πρακτικό περιεχόμενο.

 

Ενόψει της Ημέρας Περιβάλλοντος ο Τομέας Περιβάλλοντος του κόμματος έχει προγραμματίσει τη συμμετοχή του στις ακόλουθες δραστηριότητες:

 

Αθήνα:

-          Καθαρισμός του βυθού και της παραλίας στο Π. Φάληρο με την ΟΝΝΕΔ και τη «ΜΚΟ Υδροναύτες», την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι στον Μπάτη.

Θεσσαλονίκη:

-          Καθαρισμός της λίμνης Βόλβης με την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΟΔΕ Β΄ Περιφέρειας, την Κυριακή 5 Ιουνίου, στις 10.00 π. μ. στη Μικρή Βόλβη.

Πρέβεζα:

- Συμμετοχή στον καθαρισμό της λίμνης Ζηρού με τη ΝΟΔΕ Πρέβεζας, την Κυριακή 5 Ιουνίου στις 11.00 π. μ., στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζηρού.

Ιωάννινα:

 

Καθαρισμός του Ιτς Καλέ με τη ΝΟΔΕ, την ΟΝΝΕΔ και τη ΔΑΠ Ιωαννίνων, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στις 11.00 π.μ.

 

ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ   ΘΑ ΣΤΗΣΟΥΝ  ΟΙ  ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ  ΠΡΑΣΙΝΟΙ

 

Συμβολική παρέμβαση με στήσιμο αυθαίρετου απέναντι από τη Βουλή, ετοιμάζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, την Κυριακή 5 Ιουνίου. Αντίθετα με τη μεγάλη πλειοψηφία των αυθαιρέτων, το δικό μας θα μείνει όρθιο για ελάχιστες μόνο ώρες και ΔΕΝ θα επιδιώξει νομιμοποίηση.

Το θέμα των αυθαιρέτων συμπυκνώνει συμβολικά τις εξελίξεις για το περιβάλλον στην εποχή της κρίσης και του Μνημονίου: με κοινή στρατηγική των δύο κομμάτων εξουσίας και άλλοθι την τρόικα, θυσιάζεται αμετάκλητα το περιβάλλον και επιβραβεύονται η πελατειακή συναλλαγή, η διαφθορά και η ανομία, ίσως για τη συμβολή τους στην κατάρρευση της χώρας….

Η επίκληση της κρίσης και του χρέους, δείχνει και το μέγεθος της υποκρισίας: τα έσοδα που χαρίζονται από τα ήδη προβλεπόμενα πρόστιμα, είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που προϋπολογίζουν να εισπράξουν με τη νομιμοποίηση. Πρόκειται άλλωστε για τους ίδιους που διαφημίζουν την προσήλωσή τους στην… «πράσινη ανάπτυξη».

Στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής, οι Οικολόγοι Πράσινοι θα στείλουμε λοιπόν το μήνυμά μας από ένα διαφορετικό «αυθαίρετο»,

στο πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Αμαλίας στο Σύνταγμα

(απέναντι στον Άγνωστο Στρατιώτη, κοντά στη γωνία με την οδό Όθωνος)

σε μια συμβολική διαμαρτυρία για την επίθεση στην περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα. Το περιβάλλον χρειάζεται τη στήριξή μας, όπως και κάθε μέρα του χρόνου.

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος:
ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας   «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»   ξεκάθαρα τάσσεται ενάντια σε όποια σχέδια τελικά (και ανεξαρτήτως δηλώσεων και προθέσεων) οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ακυρώνουν το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας για πραγματική ανάπτυξη.

Συνεχίζουμε σταθερά, καθημερινά την ανεξάρτητη πορεία μας, δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τα δίκτυα πολιτών με ουσιαστική, καθημερινή δράση για την επιστημονική καταγραφή, προστασία και ανάδειξη των σπάνιων οικοσυστημάτων της χώρας μας.

Να σταματήσουμε τώρα την αιμορραγία του φυσικού μας πλούτου.

Να προστατεύσουμε τώρα τα θεμέλια, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά.

Να διεκδικήσουμε τώρα τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Με σεβασμό. Με δράση και επιστημονική γνώση και όχι με όρους συγκαλυμμένης ή απροκάλυπτης οικονομικής εκμετάλλευσης, τύπου…fast track.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!