ΥΠΕΚΑ : Δεν υπάρχει σχεδιασμός διασύνδεσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των ελληνικών νησιών με την Τουρκία

«Δεν υπάρχει κανείς σχεδιασμός για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών - όποιων ελληνικών νησιών και δη των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου - με την Τουρκία. Αντιθέτως, υπάρχει σχεδιασμός για τη διασύνδεσή τους με το ελληνικό ηπειρωτικό σύστημα επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην ολομέλεια της Βουλής στην επίκαιρη ερώτηση με θέμα τη σύνδεση των ελληνικών νησιών στο τουρκικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι "να ξεκινήσουμε, λοιπόν, με τα δεδομένα, γιατί καλό είναι να στηριζόμαστε στα δεδομένα, όταν κάνουμε παρόμοιες συζητήσεις, και όχι σε θεωρίες που διατυπώνονται από διάφορες εφημερίδες.
Δέχθηκα μία ερώτηση στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, για το κατά πόσον έχω ποτέ συζητήσει με την Τουρκία το ενδεχόμενο της διασύνδεσης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία. Απάντησα με μεγάλη σαφήνεια. Κι η απάντησή μου ήταν ότι η χώρα ενδιαφέρεται να συνδέσει τα νησιά της με το ηπειρωτικό της σύστημα και ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια συγκεκριμένη διασύνδεση της Ελλάδας με την Τουρκία, και η οποία δεν αφορά στα νησιά.
Ήταν πολύ σαφής η απάντησή μου. Δυστυχώς, η σαφήνεια της απάντησης δεν μεταφράστηκε κατά τον ίδιο τρόπο από διάφορα μέσα – τουρκικά κατ’ αρχάς και ελληνικά στη συνέχεια- τα οποία κατασκεύασαν μία ολόκληρη θεωρία πίσω από απαντήσεις που δεν υπήρχαν ή που υπήρξαν και διαστρεβλώθηκαν. Σας το λέω με μεγάλη σαφήνεια. Καμία αναφορά δεν έγινε, ότι, δήθεν, το συγκεκριμένο θέμα θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επίλυση άλλων προβλημάτων με την Τουρκία, όπως ισχυρίστηκε ένα από τα άρθρα που έχω διαβάσει. Καμία αναφορά δεν έγινε για ύπαρξη κάποιου τέτοιου σχεδίου διασύνδεσης οποιουδήποτε νησιού, το οποίο συζητάμε. Μάλιστα, την ημέρα που απάντησα σε αυτήν την ερώτηση τουρκικού μέσου, είχα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας, Τaner Yildiz. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν τέθηκε ποτέ, ούτε από αυτόν και, βεβαίως, ούτε από εμένα ζήτημα διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με την Τουρκία. Καμία αναφορά στο ότι θεωρούμε τεχνικά πιο εύκολη τη διασύνδεση με την Τουρκία σε σχέση με το ελληνικό δίκτυο - και, δυστυχώς, αυτό το είδα και με εισαγωγικά στην ερώτησή σας. Αντίθετα, μίλησα για την ρητή δέσμευση και πρόθεση της Ελλάδας να διασυνδέσει με το ελληνικό δίκτυο. Δεύτερο δεδομένο, για να ξέρουμε πού βρισκόμαστε. Πράγματι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μία διασύνδεση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας με την Τουρκία. Αυτή η διασύνδεση είναι μέσω της γραμμής υψηλής τάσης Φιλίππων – Νέας Σάντας – Babaeski (Τουρκία), η οποία τέθηκε σε δοκιμαστική λειτουργία το Σεπτέμβριο του 2010 και τώρα βρίσκεται στην πρώτη φάση της εμπορικής λειτουργίας, με μια διαθέσιμη μεταφορική ικανότητα περιορισμένη στα 100 - 150 MW. Δεν είναι σε νησί. Είναι στα σύνορά μας με την Τουρκία. Τέλος, δεδομένο τρίτο. Κανένα από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν διαθέτει ηλεκτρική σύνδεση με την Τουρκία. Όλα διαθέτουν αυτόνομα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας"

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!