Υφυπουργός ΠΕΚΑ για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ

Μετά την ομιλία του  στο “Athens Energy Forum” με θέμα : «Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ» ο υφυπουργός   ΠΕΚΑ, Μάκης Παπαγεωργίου απάντησε σε ερωτήσεις  για την  ιδιωτικοποίηση μέρους της ΔΕΗ.

  «Θα πρέπει να πω το εξής, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι μια υποχρέωση της χώρας που πηγάζει από την Ευρωπαϊκή Οδηγία και πρέπει να υλοποιηθεί. Δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό, από τη στιγμή που έχουμε πάρει την απόφαση εδώ και 30 χρόνια ότι ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθούμε και τους κανόνες της Ε.Ε. Από εκεί και πέρα, ο καλύτερος δρόμος για να υλοποιήσουμε αυτή την Οδηγία και να δημιουργήσουμε τον ανταγωνισμό που χρειάζεται η ενεργειακή αγορά, θεωρούμε ότι είναι το μοντέλο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με πρώτο βήμα την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και δεύτερο βήμα την αποκρατικοποίηση του 30% της ΔΕΗ, ή όπως λέμε τη «μικρή ΔΕΗ». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε δυο βασικούς στόχους: Πρώτον, την απελευθέρωση της αγοράς, να υπάρχει δηλ. ανταγωνισμός, γιατί η ΔΕΗ δεν παύει να είναι μια πολύ μεγάλη εταιρεία και καλώς είναι, προφανώς. Αλλά, από την άλλη μεριά ακολουθώντας και τους κανόνες της Οδηγίας, να είναι η ΔΕΗ και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα στο 70% maximum της αγοράς, δημιουργούμε τη μικρή ΔΕΗ που είναι στο 30%. Με αυτόν τον τρόπο - με οργανωμένο δηλ. τρόπο - και όχι απλά ανοίγοντας την αγορά με μη ελεγχόμενο τρόπο, διότι δεν έχουμε ακόμη το πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο που χρειαζόμαστε, ανοίγει η αγορά οργανωμένα, δημιουργείται ανταγωνισμός, ταυτόχρονα βέβαια προχωρεί η αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο είναι απαραίτητο για αυτή την περίπτωση (τώρα είμαστε στο μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο και του χρόνου θα μπει σε λειτουργία το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το λεγόμενο target model, το οποίο είναι ακριβώς η εφαρμογή των ευρωπαϊκών κανόνων όπως είναι και στις υπόλοιπες χώρες). Από τη στιγμή που θα υπάρξει το ρυθμιστικό πλαίσιο και ο ανταγωνισμός σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν ακόμη περισσότερες εταιρείες σε όλα τα στάδια από την παραγωγή έως την προμήθεια αλλά και την εμπορία, αλλά κάτω από τελείως διαφορετικούς κανόνες απ΄ ότι στο παρελθόν, αυτό είναι ξεκάθαρο ότι θα φέρει όφελος στον καταναλωτή. Πάντα ο ανταγωνισμός προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα για τον τελικό καταναλωτή και ειδικά στην αγορά ενέργειας όπως το έχουμε δει και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν παραδείγματα. Μπορεί να σας πει κάποιος ότι ανέβηκαν οι τιμές σε κάποιες χώρες. Ναι, αλλά ο τρόπος που έγινε εκεί είναι διαφορετικός. Όπου έχει γίνει η απελευθέρωση με τον τρόπο που περίπου συζητούμε εμείς σήμερα και το μοντέλο που προωθούμε εμείς, το αποτέλεσμα ήταν θετικό τόσο για τις εταιρείες και τη λειτουργία του ανταγωνισμού όσο και για τον καταναλωτή».

- (Απάντηση όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της αποκρατικοποίησης:)

Αυτή τη στιγμή, ολοκληρώνεται το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ με τη λήξη σήμερα της δημόσιας διαβούλευσης. Την άλλη εβδομάδα λογικά θα κατατεθεί στη Βουλή. Από εκεί και πέρα είναι θέμα διαδικασιών της Βουλής και πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο περίπου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, γιατί πρέπει να ακολουθηθούν πλήρως οι κανόνες της ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς είναι διεθνής ανοικτός διαγωνισμός.

 - (Απάντηση όσον αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αποκρατικοποίηση:)

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αποτελεί – θα έλεγα – έναν πόλο για νέες επενδύσεις. Αυτό το οποίο είναι σημαντικό και φαίνεται σε πάρα πολλά αλλά νομίζω ειδικά στην ενέργεια, είναι καθαρά το πλαίσιο των κανόνων. Από τη στιγμή που υπάρχουν πλέον σταθεροί κανόνες αγοράς, το ενδιαφέρον θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ναι, υπάρχει ενδιαφέρον.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!