Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στα Κύθηρα - Κάηκαν περίπου 20.000 στρέμματα (vid)

Μεγάλη είναι η οικολογική καταστροφή που προξένησε η πυρκαγιά στα Κύθηρα,η οποία μαίνονταν ανεξέλεγκτη για τέσσερις  ημέρες. Οι πυροσβέστες κατάφεραν να τη θέσουν σήμερα πλέον υπό πλήρη έλεγχο.Το 1/3 του νησιού μετατράπηκε σε στάχτη, αλλάζοντας δραματικά το άλλοτε καταπράσινο τοπίο

Η φωτιά που ξέσπασε την Παρασκευή, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές και κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα αγροτολιβαδικής έκτασης. Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, εκτιμάται ότι έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα . Το 90% των ζημιών αφορά σε δασικές εκτάσεις.Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε καλλιέργειες, κυρίως σε αμπέλια και  ελαιόδεντρα, όπως επίσης και στη μελισσοκομία και μικρότερης έκτασης στην κτηνοτροφία

«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Οι σκέψεις έχουν αρχίσει να στρέφονται στην δύσκολη, επόμενη ημέρα των πυρκαγιών και την αποτίμηση της καταστροφής που έχει συντελεστεί στο νησί.

Όπως είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, «θα προχωρήσει άμεσα η αποτίμηση τόσο στις ελαιοκαλλιέργειες, όσο και στα αμπέλια, στη μελισσοκομία στην κτηνοτροφία προκειμένου να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ. Την Τρίτη ή Τετάρτη θα βρεθεί κλιμάκιο στο νησί για τις περαιτέρω ενέργειες».

Έσβησε η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σήμερα νωρίς το πρωί στο όρος Υψάριο της Θάσου και συγκεκριμένα σε δασική περιοχή στο Κάτω Πλατάνι Λιμεναρίων, μακριά από κατοικημένη περιοχή.

Στην άμεση κατάσβεσή της συνέβαλε η έγκαιρη ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από κτηνοτρόφο που είδε τις φλόγες και η άμεση κινητοποίηση με 27 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 18 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Υπήρξε και η συνδρομή εναέριων μέσων με δύο αεροσκάφη, ενός πετζετέλ και ενός καναντέρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΕΡΤ

Πηγή video: Γιώργος Καλλίγερος

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση