Χρυσάφι κάτω από τα πόδια μας!

 Ένα τεράστιο γεωθερμικό ενεργειακό δυναμικό, της τάξης των 150 μεγαβάτ το χρόνο  μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα. Η γεωθερμία προσφέρεται για θέρμανση, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες. Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  Αθανάσιου  Τσαυτάρη στο σχεδιασμό  της  κυβέρνησης  είναι  να δημιουργηθεί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη η  πιο μεγάλη ζώνη αξιοποίησης της γεωθερμίας για τη γεωργική παραγωγή. Στα οφέλη της γεωθερμίας είναι  η άμεση  μείωση του κόστους   ενέργειας και  φθηνότερα  προϊόντα, άρα πιο ανταγωνιστικά και δημιουργία  θέσεων εργασίας.

 

ΣΤΟ  ΧΑΡΤΗ  διακρίνουμε  τα γεωθερμικά  πεδία  όπως στην λεκάνη του Στρυμόνα  όπου έχουν εντοπισθεί τα πολύ σημαντικά πεδία Θερμών-Νιγρίτας,  Λιθότοπου-Ηράκλειας, Θερμοπηγής-Σιδηρόκαστρου και Αγγίστρου. Πολλές γεωτρήσεις παράγουν νερά μέχρι 75 °C,  πολύ καλής ποιότητας και παροχής.

Μεγάλα και μικρότερα γεωθερμικά θερμοκήπια λειτουργούν στην Νιγρίτα και το Σιδηρόκαστρο. Στην πεδινή περιοχή του Δέλτα Νέστου, πολύ σημαντικά γεωθερμικά πεδία, στο Ερατεινό Χρυσούπολης και στο Ν. Εράσμιο Μαγγάνων Ξάνθης.Στην Ν. Κεσσάνη και στο Πόρτο Λάγος Ξάνθης, σε μεγάλης έκτασης γεωθερμικά πεδία, παράγονται νερά θερμοκρασίας μέχρι 82 °C.Στην λεκάνη των λιμνών Βόλβης και Λαγκαδά,  στην Σαμοθράκη, στο Λαγκαδά, στη Νυμφόπετρα και στη Νέα Απολλωνία.

Η  αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας στα νησιά μας που διαθέτουν ικανό δυναμικό (κυρίως τη Νίσυρο και το Γυαλί) μπορεί να καλύψει τις ανάγκες  των  Δωδεκανήσων, σε ηλεκτρισμό!

 Σήμερα, η κυριότερη ενεργειακή χρήση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι η θέρμανση θερμοκηπίων.Η συστηματικότερη αξιοποίηση της γεωθερμίας πρέπει να περιλαμβάνει και άλλες εφαρμογές όπως η τηλεθέρμανση, η θερμική αφαλάτωση του νερού και η παραγωγή ηλεκτρισμού.

 Η συστηματική εκμετάλλευση των γεωθερμικών μπορεί να αποφέρει στη χώρα μας σημαντικά οφέλη:

-Εξοικονόμηση συναλλάγματος, με τη μείωση των εισαγωγών πετρελαίου,

-Εξοικονόμηση φυσικών πόρων, κυρίως με την ελάττωση της κατανάλωσης των εγχώριων αποθεμάτων λιγνίτη,
-Καθαρότερο περιβάλλον, καθώς παράγονται πολύ μικρότερες εκπομπές CO2

Παρόλα αυτά, η εκμετάλλευση της γεωθερμίας συναντά αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο καθώς ενδέχεται να προκύψουν:

-Προβλήματα από την απόρριψη των γεωθερμικών ρευστών στο περιβάλλον της περιοχής ή δύσοσμα αέρια (π.χ. υδρόθειο).
Αντιμετωπίζονται με την επανέγχυση των γεωθερμικών ρευστών στον ταμιευτήρα μέσω γεώτρησης και με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού δέσμευσης των παραγόμενων αερίων.

-Προβλήματα διάβρωσης και δημιουργίας αποθέσεων, κυρίως στις σωληνώσεις μεταφοράς των ρευστών τα οποία  όμως  μπορούν να αντιμετωπιστούν.

 Στο Δήμο Νέστου κατάφεραν να  εξασφαλίσουν  τη χρηματοδότηση   έργου αξιοποίησης  του γεωθερμικού πεδίου  από την Ε.Ε.  στο 97%.Ετσι,  κατάφερε  να είναι  ο ανάδοχος της διαχείρισης του έργου της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού – Χρυσούπολης. Πριν από λίγες ημέρες  μιλώντας  με τον δήμαρχο  Νέστου Σάββα  Μιχαηλίδη μας είπε ότι  «ότι μεγαλεπήβολο σχέδιο του δήμου Νέστου είναι η ενίσχυση   των ηλεκτρικών φορτίων  σε Καβάλα και Ξάνθη».

  Σύμφωνα με τον δήμαρχο,  14.000 στρέμματα  είναι το βεβαιωμένο  γεωθερμικό πεδίο ενώ  πιθανολογείται μια έκταση  60.000  στρέμματων. Ο δήμος Νέστου   ξεκινά με τη διαχείριση   της αγροτικής τηλεθέρμανσης σε 1000 στρέμματα  για  θερμοκήπια. «Αυτό  είναι το  μικρό  εργο μιας  μεγάλης προσπάθειας» μας ανέφερε  χαρακτηριστικά  ο κ. Μιχαηλιδης.

Με αφορμή την έναρξη κατασκευής σημαντικών έργων υποδομής και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Δήμου Νέστου, έγινε  ημερίδα που στόχο  είχε την  ενημέρωση των αγροτών, των αγροτικών επιχειρήσεων και των παραγωγικών συνεταιρισμών της περιοχής για την αξιοποίηση της γεωθερμικής ενέργειας.

 «Το κόστος ενέργειας στον τόπο μας και ειδικά στη γεωργία είναι ακριβό», τόνισε ο κ. Τσαυτάρης και συμπλήρωσε ότι «κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως είναι η γεωθερμία. Αξιοποιώντας αυτή τη μορφή ενέργειας, όπως και την ηλιακή και το φυσικό αέριο, επιτυγχάνουμε πολλά οφέλη, αφού και το ενεργειακό κόστος μειώνεται και το περιβάλλον ωφελείται. Η σχεδόν δωρεάν, καθαρή και αστείρευτη ενέργεια της γεωθερμίας αποτελεί σημαντικό ορυκτό πλούτο, όχι μόνο για τη γεωργία, αλλά και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων. Είναι δηλαδή στρατηγικό μας πλεονέκτημα που το αξιοποιούμε πλέον εύκολα, με ορθολογικό τρόπο, προς όφελος του τόπου και των εξαγωγών».

Ο δήμος Νέστου θα αξιοποιήσει το γεωθερμικό πεδίο του Ερατεινού. Τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα και νέες θέσεις εργασίας. Σε δεύτερη φάση η μελέτη προβλέπει εννέα διπλές  ηλεκτροπαραγωγικές γεωτρήσεις. Το έργο θα κοστίσει 70 εκ. θα αποδίδει όμως 14 εκ ετησίως, μια πολύ ελκυστική επένδυση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. 

Ένα ποσοστό της ενέργειας από τη γεωθερμία θα χρησιμοποιηθεί στον αγροτικό τομέα. Θα δοθεί η δυνατότητα στις αγροτικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ανταγωνιστικά προϊόντα. Την θερμική ενέργεια της γεωθερμίας θα χρησιμοποιήσουν οι αγρότες για ωρίμανση κι αποξηράνσεις γεωργικών προϊόντων, χρήσεις σε ανοικτού και κλειστού τύπου θερμοκήπια αλλά και στα φυσικά ιχθυοτροφεία της περιοχής.

Με το ζεστό νερό της γεωθερμίας θα αυξηθεί η παραγωγή καθώς θα θερμανθεί το νερό των λιμνών.  Με αυτό τον τρόπο δεν θα χάνονται ολόκληροι πληθυσμοί ψαριών, το χειμώνα λόγο του ψύχους.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!