Διεθνής συμμαχία για την εξάλειψη του άνθρακα μέχρι το 2030

Διεθνής σύμπραξη για να επιταχυνθεί η απεξάρτηση από τον άνθρακα δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του COP23, της συνόδου κορυφής για τον κλίμα των Ηνωμένων Εθνών, που έλαβε χώρα στη Βόννη της Γερμανίας. Η Συμμαχία για την Απομάκρυνση από τον Άνθρακα αποτελείται ήδη από 20 χώρες, με ελπίδες τα μέλη να επεκταθούν σε 50 το επόμενο έτος.

«Η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα θα πρέπει να αποτελέσει ζωτική και επείγουσα προτεραιότητα για όλες τις χώρες», δήλωσε η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Κλαιρ Πέρι. «Η συμμαχία θα σηματοδοτήσει στον κόσμο ότι έχει περάσει η εποχή του άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά την παραγωγή ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το 2025 και ελπίζουμε να εμπνεύσουμε άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα», πρόσθεσε.

Τον Νοέμβριο του 2016, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τα σχέδιά της να απομακρυνθεί από τον άνθρακα έως το 2025, κάτι που θα εξαρτηθεί από το κλείσιμο των οκτώ σταθμών που λειτουργούν με άνθρακα σήμερα. Φέτος, η χώρα κατάφερε να μη χρησιμοποιήσει καθόλου άνθρακα για μια περίοδο 24 ωρών, για πρώτη φορά εδώ και 135 χρόνια.

Ο Καναδάς επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή του να τερματίσει την εξάρτηση από τον άνθρακα πέρυσι, αλλά έδωσε προθεσμία για το 2030. Η χώρα έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα, παράγοντας πάνω από το 50% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2015.

Περισσότερες από είκοσι άλλες χώρες έχουν ήδη ακολουθήσει το παράδειγμα των δύο χωρών και αποτελούν μέρος της συμμαχίας, με τους ιθύνοντες να ελπίζουν για 50 χώρες μέλη μέχρι το επόμενο έτος.

Η ομάδα έχει δύο κύριες προτεραιότητες. Η πρώτη είναι να τεθούν σταθεροί στόχοι για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί ώστε να εξαλειφθεί σύντομα η χρήση άνθρακα. Η δεύτερη είναι η δέσμευση να μην πραγματοποιούνται περαιτέρω επενδύσεις σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, είτε βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας μιας χώρας είτε μέσω επενδύσεων στο εξωτερικό.

«Η σταδιακή εξάλειψη της ενέργειας από άνθρακα είναι καλή είδηση ​​για το κλίμα, για την υγεία μας και για τα παιδιά μας», δήλωσε η Καναδή υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Κάθριν Μακένα. «Ο άνθρακας πνίγει κυριολεκτικά τις πόλεις μας, με σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη ρύπανση του άνθρακα. Είμαι ενθουσιασμένη που βλέπω τόσο μεγάλη παγκόσμια δυναμική για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, και αυτό είναι μόνο η αρχή», πρόσθεσε.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση