Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Συστράτευση για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη

του Γιώργου Κρεμλή*

Η 5η Ιουνίου είναι η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Γιορτάζει ο πλανήτης, η φύση, η βιοποικιλότητα και ο άνθρωπος που είναι η κορωνίδα της. Είναι όμως και η ημέρα που πρέπει να μας θυμίζει τις υποχρεώσεις μας ως συνειδητοποιημένων πολιτών απέναντι στο περιβάλλον από το οποίο εξαρτάται η ποιότητα της ζωής μας και η επιβίωση αυτής της γενεάς και των μελλοντικών, σε ένα πλανήτη του οποίου το περιβάλλον υποβαθμίζεται συνεχώς και που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Αυτά είναι και τα διακυβεύματα που αναδεικνύει και αντιμετωπίζει η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και η ενεργειακή μετάβαση και κλιματική ουδετερότητα της ΕΕ. Σε αυτά ο Πρωθυπουργός έχει βάλει την προσωπική του σφραγίδα και έχει τοποθετήσει τον πήχη ακόμη υψηλότερα, με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα και φιλόδοξα περιβαλλοντικά και ενεργειακά νομοθετήματα για ταχύτερη απολιγνιτοποίηση, προώθηση των ΑΠΕ και απεξάρτηση των νησιών από τα συμβατικά καύσιμα καθώς και προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Το νέο Πρόγραμμα ανάκαμψης της ΕΕ με τα δισεκατομμύρια των κονδυλίων του θα πρέπει να θέσει τις βάσεις για μια νέα εθνική στρατηγική ανάκαμψης της Χώρας μας που θα διαπνέεται από την κυκλική και την ψηφιακή οικονομία και θα ενισχύεται και από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την εφαρμογή τους σε επίπεδο αυτοδιοίκησης καθώς και την προώθηση και στήριξη των «έξυπνων πόλεων». Η πράσινη επιχειρηματικότητα, η οικοκαινοτομία, η διαχείριση των αποβλήτων ως πόρων με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και δραστηριότητες παραγωγής προϊόντων από τα ανακυκλώσιμα θα αποτελέσουν τις αιχμές του δόρατος και θα δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας σε συνδυασμό και με την αξιοποίηση των βιοαποβλήτων και βιορευστών ως ενεργειακών πόρων που θα εμπλουτίσουν το ενεργειακό ισοζύγιο της Χώρας.

Η φετινή επέτειος που συνδέεται και με την πανδημία αναδεικνύει ανάγλυφα και την αλυσιδωτή αντίδραση στη διάδραση κλιματική αλλαγή-περιβάλλον-δημόσια υγεία, μια αλυσίδα της οποίας όλοι οι κρίκοι πρέπει να είναι ασφαλείς και βιώσιμοι, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα της ζωής αλλά και το τουριστικό μας προϊόν που είναι τόσο σημαντικό για την εθνική μας οικονομία και το οποίο πρέπει να είναι «κυκλικό» και ανθεκτικό στον κορωνοϊό (COVID-19 resilient). Η ευαισθητοποίηση αυτή θα πρέπει να αλλάξει και τη «στάση ζωής» μας, τόσο απέναντι στο περιβάλλον όσο και στη βιοποικιλότητά του της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέρος, στο πλαίσιο της οικολογικής ισορροπίας του πλανήτη που είναι το μεγάλο ζητούμενο αλλά και το νέο όραμα στο οποίο ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί πρέπει να συστρατευθούμε.

*O Γιώργος Κρεμλής είναι Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας-Διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση