Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για Φορείς Διαχείρισης και Natura

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οργάνωση και τη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ).

Θυμηθείτε αναλυτικά:

  • Την αιτιολογική έκθεση, ΕΔΩ
  • Την τεκμηρίωση για το σχέδιο νόμου, ΕΔΩ
  • Την επιπλέον τεκμηρίωση για το σχέδιο νόμου, ΕΔΩ
  • Όλο το νομοσχέδιο, ΕΔΩ

Δείτε πώς διαμορφώνεται πλέον ο χάρτης των Natura στην Ελλάδα και τις διαφορές, ΕΔΩ.

Δείτε πώς ενσωματώνονται οι προστατευόμενες περιοχές ανά Φορέα Διαχείρισης, ΕΔΩ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο που εισηγείται, κάνει βαθιά μεταρρύθμιση και υλοποιεί όσα δεν έγιναν και έπρεπε να έχουν γίνει τις προηγούμενες δεκαετίες. Αναλυτικότερα, κατά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

  • Η κυβέρνηση επιλέγει οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών να αποτελέσουν το βασικό εργαλείο πολιτικής για τη βιοποικιλότητα και την προστασία της στη χώρα, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ. Για αυτόν τον λόγο – και όχι ως κοινοτική υποχρέωση - γίνεται η στρατηγική επιλογή να ενταχθούν όλες οι περιοχές natura σε Φορείς Διαχείρισης, ενισχύοντας και διευρύνοντας τους 26 υφιστάμενους φορείς και ιδρύοντας τελικά 8 νέους, κι αυτό γιατί την τελευταία στιγμή, σε αντίθεση με το προσχέδιο, αποφασίστηκε ο «Φορέας Διαχείρισης ευρύτερης περιοχής Βόρα – Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας» να «σπάσει» στα δύο: τον ΦΔ Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα – Πάικου – Βερμίου, με έδρα την Έδεσσα, και τον ΦΔ Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Καστοριά. Συνολικά δηλαδή θα υπάρχουν στη χώρα 36 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
  • Για πρώτη φορά προβλέπεται και επιβεβαιώνεται (από το ΓΛΚ) και υλοποιείται η χρηματοδότηση του φυσικού περιβάλλοντος (μέσα από τους ΦΔΠΠ) από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η χρηματοδότηση αυτή θα ρέει κανονικά από το 2019. Όμως ακόμη και για το 2018 ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι προβλέπονται ήδη, ως μεταβατική χρονιά, 4 εκατομμύρια ευρώ.
  • Επιλύεται το θέμα της εργασίας στους ΦΔΠΠ. Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, το 2007-2008 έγιναν διαδικασίες προσλήψεων στους ΦΔΠΠ 350 – 360 ατόμων, αλλά αυτές ήταν με συμβάσεις έργου που είχαν ημερομηνία λήξης και γίνονταν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα και το ΕΣΠΑ. Αυτό είχε τη σημασία του, σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ. Ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύθηκε ότι με τον νέο νόμο εξασφαλίζονται 8μηνες συμβάσεις μέχρι το τέλος του 2018, διασφαλίζεται ενδιάμεση χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, προβλέπεται η δημιουργία οργανογραμμάτων με συγκεκριμένες θέσεις εργασίας για τους φορείς διαχείρισης και έπεται η έκδοση προκηρύξεων για θέσεις αορίστου χρόνου που θα πληρωθούν το 2019.
  • Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ακόμη τις αρμοδιότητες και τα θέματα συγκρότησης και λειτουργίας των φορέων. Προβλέπεται μάλιστα ακόμη και αξιολόγηση των Φορέων Διαχείρισης τόσο από το ΥΠΕΝ όσο και από τις τοπικές κοινωνίες. Όσον αφορά τη λειτουργία τους, επειδή διευρύνονται τα όρια, ακόμη και σε απομακρυσμένες από την έδρα περιοχές για πολλούς από αυτούς, προβλέπεται η ίδρυση και παραρτημάτων, ενώ παράλληλα επιλύεται σειρά γραφειοκρατικών προβλημάτων (όπως η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης που αποτελεί «βραχνά» για τους φορείς εδώ και χρόνια).
  • Ειδική αναφορά έκανε ο Αν. ΥΠΕΝ στο ζήτημα της τοπικότητας, καθώς όπως ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος προβλέπεται η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών (παραγωγικοί φορείς, ΜΚΟ κλπ) με τέσσερις στους επτά εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο του κάθε Φορέα, ενώ το κεντρικό κράτος κρατά «μόνο» τους άλλους τρεις εκπροσώπους.
  • Γενικότερα, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο και οι πρωτοβουλίες του ΥΠΕΝ δείχνουν «μια άλλη ανάγνωση στα θέματα περιβάλλοντος» από την πλευρά της κυβέρνησης. Ειδικά για τους φορείς τόνισε ότι χρειάζεται ιδιαίτερα η συναίνεση και η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Για αυτόν τον λόγο, πέρα από τη συμμετοχή στο ΔΣ εκπροσώπων τοπικών φορέων, η κυβέρνηση προχωρά και μία ακόμη ρύθμιση. Με «πιλοτική» εφαρμογή στον Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, δημιουργεί κοινό συμβουλευτικό όργανο που θα αποτελείται από εκπροσώπους των τοπικών φορέων, όσο το δυνατόν πιο διευρυμένο και αντιπροσωπευτικό, ώστε να «κάθονται στο ίδιο τραπέζι» για θέματα περιβαλλοντος όλοι οι εμπλεκόμενοι. Έτσι μόνο θα επιλύονται συνολικά πολύ σημαντικά και πολύπλευρα προβλήματα (ανέφερε χαρακτηριστικά το θέμα της ρύπανσης του Θερμαϊκού). Η πρόβλεψη αυτή για τον συγκεκριμένο φορέα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχέδιου, θα μπορεί να εφαρμοστεί, με απόφαση του Υπουργού, και σε άλλους φορείς διαχείρισης άλλων περιοχών. Μάλιστα ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι η πρόβλεψη αυτή είναι σύμφωνη και υλοποιεί τη βασική αρχή της Ατζέντας 21 για τοπικά σύμφωνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση