Συμβολική διαμαρτυρία με ποδόσφαιρο για την καύση RDF/SRF στο ΤΙΤΑΝ Ευκαρπίας (φωτο+vid)

του Νίκου Αβουκάτου

«Μην παίζετε μπάλα στις πλάτες μας». Αυτό το μήνυμα έστειλαν σήμερα οι δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης μαζί με εκπρόσωπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης αλλά και συλλογικών φορέων κατά της καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης RDF/SRF στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία. Μάλιστα, οργάνωσαν συμβολικό ποδοσφαιρικό αγώνα με αντίπαλες ομάδες την «Πρωτοβουλία Κατά της Καύσης» και την... «ΤΕΤΑΝ». Διαιτητής του αγώνα επιλέχθηκε το ΥΠΕΝ, οι διοργανωτές θέλησαν έτσι να δείξουν ότι το αρμόδιο υπουργείο δεν... σφυρίζει με δίκαιο τρόπο.

Τον αγώνα παρακολούθησαν οι δήμαρχοι μαζί με δημοτικούς συμβούλους, τους επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά και πολίτες. Όλοι μαζί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διαφαινόμενη αδειοδότηση του εργοστασίου στην Ευκαρπία για καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης υπό μορφή RDF-SRF.

«Έναν μήνα μετά από το αίτημά μας για την αναστολή της σχετικής απόφασης, το ΥΠΕΝ δεν έδωσε τη συγκατάθεση του στην αναστολή. Θέλουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι για να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας και η εταιρεία να εκφράσει τις απόψεις της. Το εργοστάσιο λειτουργεί σε απόσταση 500 μέτρων από οικιστική περιοχή. Απευθυνθήκαμε στην επιστημονική κοινότητα της πόλης και αναμένουμε τις τεκμηριωμένες μελέτες για τη βάση της διαβούλευσής μας», τόνισε ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης ανέφερε ότι το ερώτημα δεν είναι εάν η νέα καύσιμη ύλη είναι καλύτερη από την προηγούμενη αλλά αν αυτή δημιουργεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία και είναι το ίδιο επικίνδυνη. Υπάρχουν δικαιολογημένη ανησυχία, αντίδραση και καχυποψία για τη θέσπιση από την πολιτεία αυστηρών κανόνων ελέγχου και online μετρήσεων».

«Εμείς θέλουμε να ακουστεί η ηχηρή αντίδραση των πολιτών ούτως ώστε να ανασταλεί η απόφαση αδειοδότησης και να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια διαβούλευσης ώστε να καταλήξουμε σε κάτι κοινά αποδεκτό», τόνισε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Με δηλώσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων του δήμου Παύλου Μελά εξέφρασαν την έντονη αντίθεση στην καύση υπολειμμάτων απορριμμάτων.

«Δεν θέλουμε να παίζουν μπάλα στις πλάτες μας. Όλοι μας είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι για τα παιδιά μας και θέλουμε να στείλουμε ξεκάθαρα ένα μήνυμα ότι δεν πρόκειται να περάσει η καύση των απορριμμάτων», τόνισαν οι εκπρόσωποι των συλλογικών οργανώσεων της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση