«Εικονική Επιχείρηση»: Ζυγαριά με ηλιοφόρτιση, κόκκινο τσάι από ιβίσκο και λευκό χαβιάρι σαλιγκαριού (φωτο)

του Νίκου Αβουκάτου

Εντυπωσιακές και καινοτόμες ιδέες παρουσιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με περίπου 600 μαθητές 40 Γυμνασίων και Λυκείων της Βόρειας Ελλάδας να εκθέτουν την καταπληκτική δουλειά που έχουν κάνει από την αρχή της σχολικής χρονιάς δημιουργώντας τη δική τους «Εικονική Επιχείρηση», στο πλαίσιο της Μαθητικής Εμπορικής Έκθεσης που διοργανώνει στο Mediterranean Cosmos το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, το Διδυμότειχο, τα Ιωάννινα, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Κατερίνη, την Πέλλα, το Κιλκίς, την Καστοριά και τα Τρίκαλα, κατέπληξαν το κοινό και την κριτική επιτροπή με τη φαντασία τους και τα έξυπνα προϊόντα τους. Τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων των μαθητών θα διατεθούν σε φιλανθρωπικούς και κοινωφελείς σκοπούς.

Μερικές από τις εντυπωσιακές ιδέες που παρουσιάστηκαν:

  • Η ζυγαριά μελισσοκόμου που φορτίζεται από τον ήλιο, την οποία κατασκεύασαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Καβάλας και του 1ου ΓΕΛ Σερρών. Με τη χρήση φωτοβολταϊκού πλαισίου, η ζυγαριά είναι ανά πάσα στιγμή σε λειτουργία. Ο μελισσοκόμος γνωρίζει την υγρασία και τη θερμοκρασία της κυψέλης του. Η έξυπνη συσκευή «BEE SCALE», μέσω SMS, στέλνει άμεσα δεδομένα και έτσι αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις του παραγωγού. Μάλιστα, με τα διαγράμματα που εμφανίζονται στο tablet ενημερώνεται για την απόδοση της κυψέλης του.

  • Οι μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής δημιούργησαν την επιχείρηση «Cocleas» με καινοτόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Η επιχείρηση παράγει λευκό χαβιάρι σαλιγκαριού ενώ παρέχει ενημέρωση για τη σαλιγκαροτροφία. «Η συγκεκριμένη παραγωγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μας και έχουμε πραγματοποιήσει έρευνες πολλών μηνών στη σαλιγκαροτροφία», επισήμανε ο μαθητής Βασίλης Γκίρλος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων της εταιρείας. Ο Δημήτρης Τσελέπης μάς εξήγησε τον τρόπο εκτροφής και αναπαραγωγής των σαλιγκαριών και το πώς μέσω τους ζευγαρώματος γεννούν τα αβγά τους. Το gourmet προϊόν τυποποιείται σε βαζάκια.

  • Η ξεχωριστή ιδέα των μαθητών του 3ου ΓΕΛ Αμπελοκήπων ήταν η παρασκευή τσαγιού, με έντονο κόκκινο χρώμα, από ευεργετικά βότανα, όπως η λουίζα και ο ιβίσκος. Η Νικολέτα Αναστιασιάδου, Διευθύντρια της εταιρείας, μας εξήγησε ότι η ιδέα γεννήθηκε από τις ανάγκες των μαθητριών για να ένα δροσιστικό ρόφημα για το καλοκαίρι, το οποίο, παράλληλα, θα τις βοηθήσει να διατηρήσουν μια λεπτή σιλουέτα. «Επιδίωξή μας ήταν να φτιάξουμε από αρωματικά - φαρμακευτικά φυτά (ΑΦΦ) ένα ξεχωριστό ρόφημα που θα το πουλήσουμε πρώτα στη γειτονιά μας και μετά ευελπιστούμε να επεκταθούμε και σε άλλες περιοχές. Στόχος μας είναι τα χρήματα από τις πωλήσεις να δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς», είπε η μαθήτρια.

  • Οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νέας Ποτίδαιας παρουσίασαν αφεψήματα, όπως λικέρ με άρωμα λεμονιού, αλλά και καινοτόμες ιδέες, όπως αρωματικά λάδια από ρίγανη, δενδρολίβανο και δυόσμο, προερχόμενα τα φυτά του κήπου στο σχολείο τους.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 15.00, με την ανακοίνωση των τριών βραβείων της Εμπορικής Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, που θα αναδείξει η κριτική επιτροπή του ΣΕΝ/JA Greece.

Τελικός στο Βελιγράδι

Όλες οι Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» θα αξιολογηθούν συνολικά, από την εμφάνισή τους στις δύο Εμπορικές Εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, και κυρίως από τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν καταθέσει. Θα αναδειχθούν οι 10 καλύτερες «Εικονικές Επιχειρήσεις» της Ελλάδας και η ομάδα που θα κερδίσει το πρώτο βραβείο στον Πανελλαδικό Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2018», θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Τελικό του Junior Achievement Europe που θα γίνει 16-19 Ιουλίου στο Βελιγράδι.

Τα τρία βραβεία της Αθήνας

Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, την Τρίτη 17 Απριλίου 2018, στο The Mall Athens, απονεμήθηκαν τα εξής βραβεία:

1.    Το βραβείο «Καλύτερη Εταιρεία» κέρδισε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΗΕLM.E.T από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα. Με στόχο την προστασία των μοτοσυκλετιστών και την οδική ασφάλεια, τα παιδιά δημιούργησαν ένα σύστημα που συνδέει τη μοτοσυκλέτα με το κράνος και δεν παίρνει μπροστά η μηχανή εάν ο οδηγός δεν έχει φορέσει το κράνος του.
https://www.facebook.com/Helmet-185904182015317/
2.    Το βραβείο «Πιο καινοτόμο προϊόν» απονεμήθηκε στη μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» WARN από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού. Η ομάδα υλοποίησε ένα σύστημα που τοποθετείται σε «τυφλά» σημεία των δρόμων και προειδοποιεί τόσο τον πεζό για την έλευση οχήματος όσο και τον οδηγό για τη διέλευση πεζού, έτσι ώστε να αποφεύγονται ατυχήματα.
https://www.facebook.com/warnuofficial/
3.    To βραβείο «Kαλύτερο Περίπτερο» κατέκτησε η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» ΟΜΗΡΟΣ-Ρίχνω φως στον Πολιτισμό από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιουργούν αντίγραφα αγαλμάτων για τα μουσεία έτσι ώστε τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να τα αγγίζουν και ταυτοχρόνως να ακούν την ιστορία τους στα ελληνικά και τα αγγλικά.
https://www.facebook.com/info.omiros/

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση