Αιωρούμενα σωματίδια: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από τη μεγάλη φωτιά στην Αλεξανδρούπολη

Τοξικό κοκτέιλ ρύπων απειλεί την υγεία των κατοίκων της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής που έχει πληγεί από τα πύρινα μέτωπα, τα οποία μαίνονται εδώ και πέντε μέρες.

Οι πυκνοί καπνοί από τις πυρκαγιές που ταξίδεψαν χιλιόμετρα φτάνοντας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική αποτελούν κίνδυνο ιδιαίτερα για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τους ειδικούς να συνιστούν στους πολίτες να πάρουν μέτρα, ώστε να αποφύγουν τις βραχυχρόνιες, αλλά και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις από την έκθεση στους ρύπους.

«Υπάρχουν πάρα πολλές εκπομπές αερίων ρύπων, οξείδια του αζώτου, του άνθρακα και του θείου και εισπνεύσιμα μικροσωματίδια. Θειούχες και αζωτούχες ενώσεις που δημιουργούν προβλήματα στους ασθματικούς, όμως τα μεγαλύτερα προβλήματα προκύπτουν από τα μικροσωματίδια που δεν αντιλαμβάνεσαι ότι εισπνέεις. Αυτοί που είναι σε κοντινή απόσταση με το γεγονός, όπως οι πυροσβέστες, έχουν άμεσες επιπτώσεις. Όσο περισσότερο απομακρυνόμαστε, τόσο λιγότερες είναι οι επιπτώσεις. Οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις της εισπνοής των ρύπων αφορούν κυρίως ευπαθείς ομάδες, δηλαδή παιδιά ή ηλικιωμένους και καρδιαγγειακούς και αναπνευστικούς ασθενείς. Σε δύο – τρεις μέρες συνήθως αρχίζουν να αυξάνονται οι επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων και οι νοσηλείες, με καρδιαγγειακές ανεπάρκειες, αρρυθμίες, στεφανιαία επεισόδια και λιγότερο εγκεφαλικά. Μακροπρόθεσμα έχουμε στεφανιαία νόσο, αγγειακά προβλήματα και καρκίνους», είπε στη Voria.gr ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Διαμαντής Χλωρός.

Προληπτικά μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος, αυτά είναι δύσπνοια, αρρυθμία, δηλαδή ακανόνιστοι χτύποι της καρδιάς και πόνος στο στήθος. Εάν κάποιος εμφανίσει αυτά τα συμπτώματα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό ή το νοσοκομείο. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο κ. Χλωρός, θα πρέπει οι πολίτες να πάρουν προληπτικά μέτρα. «Όσοι είναι ευπαθείς θα πρέπει να κλειστούν στα σπίτια, για να μην αναπνεύσουν αυτό το μείγμα. Να κλείσουν τα παράθυρα και να ανοίξουν τα κλιματιστικά. Αυτοί που είναι υγιείς και πρέπει να πάνε να δουλέψουν να φορούν μάσκα, όχι τη χειρουργική, αλλά τη Ν95 που προφυλάσσει κατά 95% από τους ρύπους, την οποία χρησιμοποιούσαμε και στην πανδημία. Τρίτον, αυτοί που είναι αθλητές ή ασκούνται για λόγους υγείας και ψυχαγωγίας, να μην ασκηθούν για λίγες μέρες μέχρι να αραιώσει η ρύπανση, για να μην εισπνεύσουν έντονα το μείγμα», σημείωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει η Πολιτεία να καθοδηγήσει τους πολίτες ενημερώνοντας για τους κινδύνους, όπως παλαιότερα γινόταν με την ημερήσια ενημέρωση για τους ρύπους αλλά και τη γύρη. «Πρέπει τα ΜΜΕ να ενημερώνουν τον κόσμο. Επιπλέον, ο δήμος έχει σταθμούς μέτρησης, οπότε πρέπει να ανακοινώνει πότε τα επίπεδα της ρύπανσης είναι επικίνδυνα. Αυτοί που έχουν στοιχεία στα χέρια τους πρέπει να τα κοινοποιούν», είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, όπως επισήμανε στη Voria.gr ο καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Νίκος Μουσιόπουλος, ο οποίος μελέτησε τη διασπορά των ρύπων, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει πρόβλημα.

Πηγή: Voria.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση