Κακοκαιρία «Daniel»: Τόσο νερό σε ένα 24ωρο δεν έχει πέσει ποτέ στη χώρα

Πολλές φορές μιλάμε για «πρωτοφανή» καιρικά φαινόμενα, αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για κυριολεξία. Ο όγκος του βρόχινου νερού που έπεσε στο Πήλιο ήταν ο μεγαλύτερος που έχει πέσει ποτέ σε μια ημέρα στην Ελλάδα, όσο τουλάχιστον έχουμε στοιχεία. Τα στοιχεία του αποτυπώματος της κακοκαιρίας «Daniel» είναι συγκλονιστικά.

Στη Ζαγορά Πηλίου έπεσαν πάνω από 754 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 754 τόνοι νερού σε ένα στρέμμα, από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη μέχρι τις 20.45 χθες! Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης και μάλιστα χωρίς να συμπληρωθεί 24ωρο, με μεγάλο μέρος του όγκου της βροχής να πέφτει σε διάστημα μερικών ωρών. Αξίζει να σημειωθεί πως η βροχή είχε ξεκινήσει από τη Δευτέρα. Το μέχρι τώρα «ρεκόρ» ημερήσιας βροχόπτωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το είχε η Μακρυνίτσα, επίσης στο Πήλιο, με 417 χιλιοστά από τις 10 Δεκεμβρίου 2009. Η βροχόπτωση αυτή ξεπεράστηκε κατά πολύ χθες

Εντυπωσιακά είναι και άλλα ύψη βροχής που σημειώθηκαν χθες (όλα τα στοιχεία είναι μέχρι τις απογευματινές ώρες), όπως στην Πορταριά 613 χλστ., αλλά και στην πόλη του Βόλου 393 χλστ. βροχής, μια εξαιρετικά έντονη βροχόπτωση για πόλη. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, στην Αθήνα καθ’ όλο το έτος πέφτουν κατά μέσον όρο περίπου 400 χιλιοστά βροχής. Πολύ ισχυρές ήταν οι βροχοπτώσεις επίσης στην Αγιά της Λάρισας (213 χλστ.), στην Πεζούλα (174 χλστ.), στη Λάρισα-Χάλκη (165), στη Σκιάθο (159), στους Γόννους Τεμπών (143), καθώς και στην Καρδίτσα (109) και στο Μουζάκι Καρδίτσας (104).

«Αυτό που συμβαίνει στη Μαγνησία είναι ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, τόσο όσον αφορά τον όγκο και την ένταση της βροχόπτωσης όσο και σχετικά με τη διάρκεια», σχολιάζει στην Καθημερινή ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και επιστημονικά υπεύθυνος του meteo.gr.

«Στάσιμο σύστημα»

«Πρόκειται για ένα στάσιμο σύστημα, που τροφοδοτείται διαρκώς με υγρό αέρα από το Αιγαίο, με αποτέλεσμα να βρέχει συνεχώς στο ίδιο σημείο». Το στοιχείο της διάρκειας και της επιμονής της βροχόπτωσης έρχεται να οδηγήσει σε έντονα πλημμυρικά συμβάντα, καθώς το έδαφος δεν μπορεί να απορροφήσει το νερό. Το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης», μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην ανώτερη ατμόσφαιρα, που έχει αναπτυχθεί πάνω από τη χώρα μας, προκάλεσε μια γενική αστάθεια, «η οποία διευκόλυνε τη δημιουργία ενός πολύ ισχυρού ρεύματος από το βόρειο Αιγαίο προς τις περιοχές της κεντρικής – ανατολικής χώρας», εξηγεί ο κ. Λαγουβάρδος. «Οι βροχοπτώσεις επικεντρώνονται στην περιοχή του Πηλίου και της Μαγνησίας, λόγω και της τοπογραφίας του εδάφους, αλλά επεκτείνονται με ισχυρές κατακρημνίσεις σε μια ευρύτερη περιοχή, σε μεγάλο μέρος της Θεσσαλίας, αλλά και στη Φθιώτιδα», συμπληρώνει. Η πρόγνωση είναι πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο. «Είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί τα προηγούμενα χρόνια και στο Πήλιο και σε περιοχές της βόρειας Κρήτης, που επίσης η μορφολογία και η γειτνίαση με τη θάλασσα οδηγεί σε παρόμοιες καταστάσεις». Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια καταγράφηκαν ορισμένες πολύ έντονες έως και ακραίες βροχοπτώσεις στην Κρήτη, ενώ σημειώθηκαν ακόμη και ρεκόρ.

Στο οροπέδιο Ασκύφου

Τον Φεβρουάριο του 2019 στο οροπέδιο Ασκύφου στα Σφακιά έπεσαν 1.225 χιλιοστά βροχής σε έναν μήνα, που αποτελούσε ελληνικό ρεκόρ μήνα, πιθανόν και πανευρωπαϊκό ρεκόρ. Το διήμερο 24-25 Φεβρουαρίου 2019 έριξε 520 χιλιοστά βροχής, δηλαδή 520 τόνοι ανά στρέμμα. Η ένταση του φαινόμενου «Daniel» στη Μαγνησία είναι ακόμη πιο έντονη και από αυτά. «Θυμίζει τροπικούς.

Πιθανόν το γεγονός ότι είναι θερμότερη η θάλασσα συμβάλλει στην ένταση του φαινομένου. Θα χρειαστεί έρευνα», σημειώνει ο κ. Λαγουβάρδος. Αξίζει να αναφερθεί πως για το τρομακτικό επίπεδο της κακοκαιρίας είχε γίνει πρόγνωση από τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, με το meteo.gr να καταγράφει τις περιοχές όπου θα πέσουν μεγάλες ποσότητες βροχής και ειδικά πάνω από 500 χιλιοστά την Τρίτη και τις επόμενες μέρες, από τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Πηγή: Εφημερίδα «Καθημερινή»

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση