Ο Ιανουάριος του 2024 ήταν ο θερμότερος στα χρονικά και η δέσμευση της COP21 δείχνει να καταρρέει

Ο περασμένος Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως και ακολουθεί την τάση του 2023 που ήταν η θερμότερη χρονιά στα χρονικά. Όπως προκύπτει, η παγκόσμια μέση θερμοκρασία για τους τελευταίους δώδεκα μήνες είναι 1,52°C πάνω από τον μέσο όρο της προβιομηχανικής περιόδου 1850-1900.

Περισσότερες από 190 χώρες δεσμεύτηκαν βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη σε «πολύ κάτω» από την άνοδο κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Οι χώρες συμφώνησαν επίσης να «συνεχίσουν τις προσπάθειες» για να διατηρήσουν τη θέρμανση εντός του ασφαλέστερου ορίου του 1,5°C, μετά το οποίο οι κλιματικές επιπτώσεις γίνονται ακόμη πιο δύσκολο να προσαρμοστούν.

Η Σαμάνθα Μπέργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus (CCCS) της ΕΕ, δήλωσε: «Το 2024 ξεκινά με έναν ακόμη μήνα που σπάει ρεκόρ. Όχι μόνο είναι ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί, αλλά μόλις βιώσαμε μια περίοδο 12 μηνών άνω του 1,5°C πάνω από την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς. Οι ραγδαίες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας».

Σύμφωνα με το Copernicus, τον Ιανουάριο η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης ήταν θερμότερη κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου από τους αντίστοιχους μήνες της περιόδου 1991-2020 και κατά 1,66 βαθμούς Κελσίου θερμότερη από τη μέση τιμή των ίδιων μηνών την περίοδο 1850-1900.

Η μέση τιμή του Ιανουαρίου ήταν επίσης 0,12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη θερμοκρασία τού αμέσως προηγούμενου θερμότερου Ιανουαρίου, αυτού του 2020.

Αυτό σημαίνει ότι οι οκτώ τελευταίοι μήνες ήταν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν κυρίως από τις πολύ αυξημένες για την εποχή που καταγράφηκαν στον ανατολικό Καναδά, τη βορειοδυτική Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, σύμφωνα με το Copernicus.

Ωστόσο, υπήρξαν επίσης θερμοκρασίες κάτω του μέσου όρου στον δυτικό Καναδά, στις κεντρικές ΗΠΑ και στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Σιβηρίας.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση