Σχεδόν τα μισά απόβλητα που απορρίπτονται στους μπλε κάδους είναι ξένα υλικά

του Νίκου Αβουκάτου

Δυναμικό «παρών» στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης δίνει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Καθημερινά το περίπτερο του Οργανισμού επισκέπτονται εκατοντάδες πολίτες γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον τους για την ανακύκλωση, ενώ τα έμπειρα στελέχη του οργανισμού απαντούν στις ερωτήσεις μικρών και μεγάλων και τους προσφέρεται ένα πλήρες έντυπο υλικό.

«Τα σκουπίδια έχουν αξία, συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τον διαχωρισμό στην πηγή σε πλαστικό, γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο και τα βιοαποβλήτα ώστε όλα τα παραπάνω να μην καταλήγουν στον πράσινο κάδο. Απώτερος στόχο μας είναι να θάβεται μόνο το 20% των απορριμμάτων. Παρά τις στοχευμένες και συνεχείς προσπάθειές μας έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, ωστόσο καθημερινά παρατηρούμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του κόσμου», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη, οι στόχοι στην ανακύκλωση των συσκευασιών επιτυγχάνονται, πλην του γυαλιού. Στον μπλε κάδο υπάρχουν ξένα υλικά σε ποσοστό περίπου 40%. Αρκετά υψηλά είναι τα ποσοστά της ανακύκλωσης στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, αλλά δεν επιτυγχάνεται ο στόχος, καθώς υπάρχουν ακόμη συσκευές, όπως π.χ. οι συσκευές σιδερώματος, που καταλήγουν στα σύμμεικτα απορρίμματα. Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΑΝ, ικανοποιητικά προχωρά η ανακύκλωση στις μπαταρίες οχημάτων, της βιομηχανίας και των μηχανημάτων έργου, των ελαστικών και των χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων.

«Πάντως, χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στην ανακύκλωση των μπαζών. Αν και υπάρχουν συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης και ένα καλό δίκτυο στην επικράτεια, οι πολίτες δεν συνεργάζονται με αυτά» σημείωσε ο κ. Χιωτάκης.

Την περασμένη Κυριακή ο ΕΟΑΝ διοργάνωσε μια σημαντική ενημερωτική εκδήλωση, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Αντικείμενο της εκδήλωσης ήταν η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και της ανακύκλωσης καθώς και η προσαρμογή των δήμων στις απαιτήσεις που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει πλέον στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση παρέστη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη να κάνει η χώρα μας άλματα στον τομέα της ανακύκλωσης και να αντιστρέψει σε σύντομο χρόνο την υπάρχουσα κατάσταση, καθώς σήμερα το 80% των απορριμμάτων που παράγονται καταλήγει σε ΧΥΤΑ και μόλις το 20% ανακυκλώνεται.

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος, επισήμανε κι αυτός με τη σειρά του την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης των αποβλήτων, «κι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».

Ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Βαγγέλης Καραμίντζιος, τόνισε ότι «η Ελλάδα μέχρι πρότινος δεν κατάφερνε να πιάσει τους στόχους όσον αφορά την ανακύκλωση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όμως αυτό σταδιακά αλλάζει και σε αυτό θα συμβάλλει και το νέο θεσμικό πλαίσιο που ήδη εφαρμόζεται».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ, Νίκος Χιωτάκης, επισήμανε στην τοποθέτησή του πως, «από τις αρχές του Σεπτεμβρίου που διανύουμε, με βάση το νέο εθνικό θεσμικό πλαίσιο που προώθησε η κυβέρνηση για την ανακύκλωση, ξεκινά στη χώρα μας η εφαρμογή μιας νέας σειράς πολιτικών, που στόχο έχουν την υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, στην "καρδιά" της οποίας βρίσκεται η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή».

«Τρεις είναι οι άξονες του ΕΟΑΝ για να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας. Πρώτος άξονας είναι η εφαρμογή των κανόνων και η εντατικοποίηση των ελέγχων στα ΣΕΔ. Δεύτερος άξονας είναι η συνεργασία μας με την τοπική Αυτοδιοίκηση, που αποτελεί για μας έναν από τους σημαντικότερους, αν όχι το σημαντικότερο πυλώνα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Ο τρίτος άξονας του σχεδιασμού του ΕΟΑΝ αφορά στην ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση πολιτών και επιχειρήσεων, πάνω στα ζητήματα της ανακύκλωσης», κατέληξε ο κ. Χιωτάκης.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση