Φωτογραφίες: Καθάρισαν τόνους μπάζα και σκουπίδια από μονοπάτι στις εκβολές του Γαλλικού

του Νίκου Αβουκάτου

Εκατοντάδες κυβικά μέτρα μπάζων και σκουπιδιών από παράνομες αποθέσεις σε μήκος 500 μέτρων πάνω στο κύριο μονοπάτι «Εχέδωρος» στον Γαλλικό ποταμό, έξω από τη Θεσσαλονίκη, απομάκρυνε η περιβαλλοντική ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» με τη βοήθεια του προγράμματος «Σημεία Στήριξης - Points of Support», το οποίο συντονίζει το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να μιλάμε για μία βελτιωμένη εικόνα των εκβολών του Γαλλικού και ανάκαμψης ενός σημαντικού βιοτόπου για την ορνιθοπανίδα», επισήμανε στη Greenagenda.gr το μέλος της περιβαλλοντικής ομάδας Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Από τη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή απομακρύνονται κατά περιόδους μεγάλες ποσότητες αποβλήτων κάθε λογής. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος υλοποιήθηκαν δύο δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης 125 παιδιών του Γυμνασίου Καλοχωρίου.

«Βασική επιδίωξη των προσπαθειών μας είναι οι νέες γενιές να δουν τα λάθη του παρελθόντος και να μην τα επαναλάβουμε, καθώς και να επισκέπτονται, να απολαμβάνουν την περιοχή που για χρόνια είχε αποτελέσει σημείο παράνομων και ρυπογόνων καταστάσεων», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται πολύ κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και τη βιομηχανική της ζώνη, η προστατευόμενη περιοχή υφίσταται σημαντικές ανθρωπογενείς πιέσεις, όπως είναι η ανεξέλεγκτη ρίψη μπάζων και απορριμμάτων.

Οι εκβολές του Γαλλικού ποταμού εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε σημείο απόθεσης μπάζων, σκουπιδιών, καθώς και σημείο απόθεσης και καύσης ελαστικών και καλωδίων.

Η ομάδα «Εχεδώρου Φύσις» επιχειρεί εδώ και αρκετά χρόνια ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσης των αποβλήτων, καθώς και της καύσης τους.

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση