Έρευνα: «Φίλοι» του καρχαρία οι Έλληνες

του Νίκου Αβουκάτου  

Η νέα παγκόσμια έρευνα της iSea σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Πάντοβα, το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας και Πειραματικής Γεωφυσικής, το Πορτογαλικό Κέντρο για την Παγκόσμια Ιστορία και με το Εθνικό Ινστιτούτο Νερού και Ατμοσφαιρικής Έρευνας της Νέας Ζηλανδίας, προσπαθεί να μελετήσει για πρώτη φορά τη σύγχρονη αντίληψη της κοινής γνώμης για τους καρχαρίες.

Παράλληλα θα γίνει προσπάθεια να συσχετιστούν οι απαντήσεις με τις γνώσεις των ερωτηθέντων αλλά και με δημογραφικούς παράγοντες και κυρίως με τον παράγοντα της κουλτούρας των διαφορετικών λαών.

Όπως ανέφερε στη Greenagenda.gr, ο ερευνητής της iSea, Γιάννης Γιώβος, «9 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν καταναλώνουν κρέας καρχαρία (τουλάχιστον συνειδητά), ενώ αναφέρουν πως η κύρια πηγή ενημέρωσης είναι το διαδίκτυο και τα ντοκιμαντέρ. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία οι Έλληνες εμφανίζονται πιο φιλικοί προς τους καρχαρίες από ό,τι οι κάτοικοι άλλων χωρών, όπως οι Φιλιππίνες και η Αυστραλία, ωστόσο αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι στη χώρα μας τα καταγεγραμμένα περιστατικά επίθεσης καρχαρία σε άνθρωπο είναι ελάχιστα».

Μέχρι σήμερα στο ερωτηματολόγιο έχουν απαντήσει περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι από 30 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Για να συμμετέχετε στην έρευνα πατήστε ΕΔΩ. Για να μάθετε περισσότερα για τους καρχαρίες, πατήστε ΕΔΩ.

Οι καρχαρίες αποτελούν ίσως τα πιο παρεξηγημένα είδη με την εικόνα του «αδυσώπητου κυνηγού» να έχει σε μεγάλο βαθμό διαμορφωθεί τόσο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και από επιτυχημένες κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα, είναι από τα πιο διάσημα ψάρια των ωκεανών. Εποικούν τις θάλασσες του πλανήτη μας εδώ και σχεδόν μισό δισεκατομμύριο χρόνια και μέχρι σήμερα συνεχίζουν να είναι από τους πιο επιτυχημένους οργανισμούς, έχοντας μεγάλη ποικιλομορφία στο μέγεθός, τον τρόπο ζωής κ.α.

Στη Μεσόγειο εντοπίζονται 47 είδη καρχαριών με τα 38 να έχουν παρουσία και στις ελληνικές θάλασσες, ενώ τα 11 είδη τελούν υπό καθεστώς προστασίας.

«Πρόσφατα έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για την προστασία των καρχαριών κυρίως λόγω της υπεραλίευσης που υφίστανται με στόχο την εκμετάλλευση των πτερυγίων τους, που αποτελούν δημοφιλές πιάτο της κινέζικης κουζίνας, αλλά και λόγω της σημαντικής επίδρασης της όξυνσης και της ανόδου της θερμοκρασίας  των ωκεανών στην κατανομή, τη διατροφή και τη συμπεριφορά τους», επισήμανε ο κ. Γιώβος.

Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές η αυξημένη θερμοκρασία θα ευνοήσει ορισμένα είδη κυρίως βοηθώντας στην αύξηση του πληθυσμού των θηραμάτων τους, ενώ αντίθετα άλλοι επιμένουν πως ακόμα και αν αυτό συμβεί βραχυπρόθεσμα, η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών θα επηρεάσει την αναπαραγωγή και άλλα βιολογικά χαρακτηριστικά των καρχαριών. Παράλληλα, κρυόφιλα είδη καρχαριών θα επηρεαστούν αρνητικά από αυτές τις αλλαγές.

Ποια είναι η iSea

H iSea είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2016 στη Θεσσαλονίκη. Ο σκοπός της είναι η διατήρηση του φυσικού πλούτου των υδάτινων και παράκτιων οικοσυστημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση θεμελιωδών οικολογικών παραγόντων και παράλληλα η προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοτόπων της Μεσογείου μέσω της επιστημονικής μελέτης. Για την επίτευξη των στόχων χρησιμοποιούνται μέσα όπως η επιστημονική έρευνα, η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, η οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η λήψη πρωτοβουλιών για περιβαλλοντικές δράσεις, η ανάπτυξη του εθελοντισμού και η συνεργασία με επιστήμονες ειδικούς σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση