Του Νίκου Αβουκάτου
Ένα μοντέλο βιώσιμης διαχείρισης της καλλιέργειας κερασιού θα εφαρμόσει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ράχης Πιερίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ευφυούς διαχείρισης εγκαταστάσεων άρδευσης του ΤΟΕΒ ΡΑΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ», προϋπολογισμού 2.197.814,44.
"Με τη χρήση συστημάτων τηλεέλεγχου και τηλεδιαχείρισης του αρδευτικού μας δικτύου σε κάθε κερασώνα θα παρέχεται η αναγκαία ποσότητα νερού. Με την ορθολογική διαχείριση θα εξοικονομήσουμε νερό έως 60%", ανέφερε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ράχης Δημήτρης Ντούρος.
"Με τα δεδομένα και τις ανάγκες της κάθε καλλιέργειας θα έχουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο μετρήσεων και ανά πάσα στιγμή θα γνωρίζουμε τις ανάγκες της καλλιέργειας και έτσι ο κάθε παραγωγός θα χειρίζεται το κτήμα του, ενώ θα έχει εικόνα και για τυχόν απώλειες νερού. Ανά 25 στρέμματα θα τοποθετηθούν μετεωρολογικοί σταθμοί και αισθητήρες", εξήγησε ο κ. Ντούρος
Με βάση τα δεδομένα του συγκεκριμένου δικτύου η λύση που προτείνεται είναι η προμήθεια και εγκατάσταση οργάνων μέτρησης βασικών παραμέτρων για τον έλεγχο του δικτύου και συγκεκριμένα:
1. Ένα (1) σύστημα αυτοματισμού, τηλε ελέγχου – τηλεχειρισμού δικτύου άρδευσης, το οποίο περιλαμβάνει:
α) Έξι (6) Τοπικούς Σταθμούς Άρδευσης (ΤΣΑ), με 6 Σημεία Μέτρησης Παροχής (κλειστού) αγωγού (ΣΜΠΑ),και 6 σημεία μέτρησης στάθμης υδροστατικής πίεσης.
β) Έναν (1) Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου (ΚΣΕ) στα γραφεία του ΤΟΕΒ Ράχης.
γ) Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τεσσάρων (4) τηλεμετρικών μετεωρολογικών Σταθμών και επικοινωνία μέσω δικτύωσης LoRaWAN.
2. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εκατόν είκοσι τεσσάρων (124) Ηλεκτρονικών Υδροληψιών (124 υδροστόμια) με ακροστόμιο έως 4" και επικοινωνία μέσω δικτύωσης LoRaWAN.
3. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εκατόν είκοσι τεσσάρων (124) σετ υδραυλικών εξαρτημάτων προσαρμογής των υδροστομίων.
4. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εκατόν πέντε (105) κυκλωνικών φίλτρων νερού έως 4’’.
5. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εκατόν πέντε (105) μετρητών υγρασίας εδάφους με επικοινωνία μέσω δικτύωσης LoRaWAN.
6. Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία εκατόν πέντε (105) σετ υδραυλικών εξαρτημάτων προσαρμογής των κεντρικών αγωγών υδροληψίας.
7. Ο ΚΣΕ θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα υποσυστήματα και εφαρμογές:
α) Την εγκατάσταση Κεντρικού Συστήματος Ελέγχου SCADA που στοχεύει στη συγκέντρωση όλων των στοιχείων από τις τοπικές εγκαταστάσεις και στη συνολική επεξεργασία τους με σκοπό την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, τη διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης, την υποστήριξη αποφάσεων και κανόνων λειτουργίας των υδατικών πόρων.
β) Την κατάρτιση και εφαρμογή ενός κατάλληλου υδραυλικού στρατηγικού και λεπτομερούς μοντέλου προσομοίωσης και τον επανασχεδιασμό νέων ζωνών τροφοδοσίας και ελέγχου διαρροών με στόχο τη βελτίωση της τροφοδοσίας, την υποστήριξη αποφάσεων διαχείρισης και ανάλυσης εναλλακτικών λύσεων με ένα ορθολογικότερο σύστημα άρδευσης.
8. Δίκτυο επικοινωνιών για την τηλεπικοινωνία των Τοπικών Σταθμών Άρδευσης, των μετεωρολογικών σταθμών, των αισθητηρίων υγρασίας και των υδροστομίων με τον ΚΣΕ αποτελούμενο από το απαραίτητο υλικό και λογισμικό επικοινωνίας.
Σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης του έργου με τον ανάδοχο από την Αντιπεριφέρεια Πιερίας.
Ένα δεύτερο έργο αφορά τη σύνταξη μελέτης και εφαρμογής του μοντέλου της γεωργίας ακριβείας που θα αφορά τις συχνές και πυκνές αναλύσεις του εδάφους.