Πού οφείλεται τελικά η δυσοσμία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

του Νίκου Αβουκάτου

Αναστάτωση έχει προκληθεί από την έντονη δυσοσμία που καλύπτει κυρίως την περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Η έντονη οσμή, που μοιάζει να προέρχεται από διαρροή αερίου, συνήθως είναι εντονότερη τις μεσημβρινές ώρες και έχει εγείρει ερωτήματα για την πηγή προέλευσής της, αναγκάζοντας σήμερα την ΕΔΑ ΘΕΣΣ να καθησυχάσει τους Θεσσαλονικείς. «Σε συνέχεια αναφορών που έχουν προκύψει σχετικά με οσμή στη πόλη της Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) ενημερώνει ότι μέχρι στιγμής οι έλεγχοι που έχουν διενεργηθεί από τα αρμόδια συνεργεία επιφυλακής της δομής Άμεσης Επέμβασης της Εταιρείας, έχουν καταδείξει ότι η οσμή δεν σχετίζεται με δυσλειτουργία ή διαρροή από το Δίκτυο Διανομής φυσικού αερίου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας ότι «εγγυάται την ασφαλή και αδιάλειπτη λειτουργία του δικτύου διανομής».

Ποιος είναι τελικά ο... υπαίτιος

Όπως τονίζει, μιλώντας στη Greenagenda.gr, η Μαρία Μουστάκα, καθηγήτρια Υδροβοτανικής - Υδροοικολογίας στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, η χαρακτηριστική δυσοσμία στον Όρμο Θεσσαλονίκης έχει συνδυαστεί με ανθίσεις φυτοπλαγκτού από την ομάδα των πρυμνεσιοφυκών που παράγουν την πρόδρομη ένωση του διμεθυλοσουλφίδιου. «Η ένωση αυτή, λόγω της άνθισης του φυτοπλαγκτού, παράγεται σε μεγάλες ποσότητες και προσελκύει ειδικά βακτήρια που την καταναλώνουν και τη μετατρέπουν σε μεθυλο-μερκαπτάνη για την αύξησή τους και, έτσι, παράγεται η χαρακτηριστική οσμή», σημειώνει η κ. Μουστάκα.

Από την πλευρά της, η Κωνσταντινή Σαμαρά, καθηγήτρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, επισημαίνει στη Greenagenda.gr ότι από αυτή τη φυσική διεργασία προκαλείται ερεθισμός του αναπνευστικού και των ματιών. Τα συμπτώματα, σύμφωνα με την ίδια, διαφέρουν από άτομα σε άτομα. Όπως τονίζει, «θα πρέπει να μετρηθούν οι συγκεντρώσεις φυτοπλαγκτού στον Θερμαϊκό Κόλπο».

Να σημειωθεί ότι στη Θεσσαλονίκη πνέουν νότιοι άνεμοι, που μεταφέρουν τη δυσοσμία από τη θάλασσα του Θερμαϊκού στο πολεοδομικό συγκρότημα.

 

 

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση