Τζέιμς Μποντ: Κινηματογραφικό είδωλο, αλλά και... τροπικό φυτό (φωτο)

Περισσότερο διάσημα ονόματα από άλλα είδη διαθέτουν ορισμένα ζώα και φυτά, καθώς βιολόγοι επιλέγουν να τα βαφτίσουν εμπνεόμενοι από τον χώρο του κινηματογράφου.

Με αυτήν τη λογική, το όνομα του Τζέιμς Μποντ δόθηκε σε μία νέα κατηγορία ανθοφόρων τροπικών φυτών της Καραϊβικής και της Κεντρικής Αμερικής.

«Νονοί» της Τζεΐμσμποντία (Jamesbondia) είναι οι Ι. Σάντζεζ - Πίνο και Ντ. Ιαμόνικο, οι οποίοι διευκρινίζουν ωστόσο ότι επέλεξαν το όνομα στη μνήμη του ορνιθολόγου Τζέιμς Μποντ (1900-1989), το ονοματεπώνυμο του οποίου φέρεται να «δανείστηκε» ο συγγραφέας Ίαν Φλέμινγκ -φανατικός ερασιτέχνης παρατηρητής πτηνών και ο ίδιος- για τον πράκτορα «007».

Ο ορνιθολόγος Μποντ μελετούσε πτηνά στις περιοχές όπου ενδημεί η «Τζεΐμσμποντία».

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό βοτανολογίας «Plant Biosystems».

Την ίδια στιγμή, στη Νότια Αφρική, ένα άγνωστο έως τώρα είδος παρασιτικής σφήκας, μήκους μόλις δύο χιλιοστών και καφέ - μαύρου χρώματος, πήρε το όνομα του διάσημου ηθοποιού Μπραντ Πιτ (επιστημονικά Conobregma bradpitti).

Την ιδέα είχε η καθηγήτρια Μπουντίκα Μπούτσερ του Πανεπιστημίου Τσουλαλονγκόρν της Ταϊλάνδης, η οποία φέρεται να μελετούσε ατελείωτες ώρες στο εργαστήριό της, κάτω από μία αφίσα του 52χρονου Αμερικανού ηθοποιού.

βραδ

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό ZooKeys.

Αν σας άρεσε το άρθρο, Μοιραστείτε το!

Αφήστε μια απάντηση